Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


A nyombélfekély gyakoribb megbetegedés a gyomorfekélynél. Bizonyos felvetések szerint nullás vércsoporttal rendelkező egyének gyakrabban szenvednek ebben a betegségben. Jellemző, hogy főleg ősszel és tavasszal újulnak ki a panaszok.


A nyombélfekély okai:

  • Gyógyszerek mellékhatása. Ismert, hogy egyes gyógyszerek mellékhatásaként is kialakulhat gyomor- illetve nyombélfekély. Ilyen gyógyszerek például a szteroidok.
  • Zollinger-Ellison-szindróma. Egy viszonylag ritka betegség, a fekélybetegségek kevesebb, mint egy százalékát okozza. Jellemző erre a betegségre a többszörös fekélyek megjelenése olyan helyeken a gyomorban illetve nyombélben, amelyek egyébként nem tipikusak.
  • Sérülések, fertőzések. A szervezet számára stresszhelyzetet jelentő események esetén 2-3 nap alatt is keletkezhetnek fekélyek. Ezek kialakulásában mind a védekező rendszer károsodása, mind pedig a fokozott savtermelés szerepet játszik.


A nyombélfekély tünetei:
A gyomorszáj tájékán az étkezés után 2-3 órával jelentkezik a fájdalom, de előfordulhat hogy a jobb bordaív alatt is érezzük. Ennek oka, hogy eddigre kiürül a nyombél és a gyomorból beáramló sav marja a fekélyt. Amennyiben a fájdalom a gerincoszlop irányába terjed, akkor valószínűsíthető, hogy átfúródott a hasnyálmirigybe.


Diagnosztikája:

Röntgenvizsgálat, de néha elkerülhetetlen a gyomortükrözés a pontos diagnózis felállításához.


Kezelése:
A fekély kezelése mindig a súlyosságától és a kialakulásának okától függ. Általában a kiváltó ok megszüntetésével a fekély is elmúlik.
 


A szócikkhez társított címkék:
bél , fekély , gyomor , nyombél
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!