Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


 

A vesecsatornácskák működési zavara következtében jön létre. A cukor, foszfát, aminosav és bikarbonát kiválasztásakor a visszaszívása a vesében gátolt ezért a vizeletben ezeknek az anyagoknak a megnövekedett mennyisége jelenik meg. Így a szervezet többet veszít, hiányállapot alakul ki.

Öröklődő és szerzett formája különböztethető meg. A veleszületett Fanconi szindróma gyakran más öröklődő betegséghez társul. A szerzett formája bizonyos gyógyszerek - a lejárt tetraciklin készítmény, 6-merkaptopurin - , kiváltó ágensek – veseátültetés, mielóma multiplex, vegyszer, nehézfém mérgezés - miatt alakul ki.

 
Tünetek:

Veleszületett formájában már csecsemőkorban megjelenik a fejlődés, növekedési elmaradás, a csontosodás zavara, a kálium hiány, fokozott szomjúság és nagy mennyiségű vizelet. Veseelégtelenséghez vezethet.

Szerzett típusa általában felnőttkorban jelentkezik, csontkárosodással, izomgyengeséggel járhat. Laboratóriumi vizsgálatkor a veseműködés károsodása, alacsony foszfát és kálium szint igazolódik.

 
Kezelése:

A kiváltó okot kell megszüntetni, a vesét károsító anyagot eltávolítani illetve elkerülni.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!