Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


 

Az antibiotikumok közé tartozó, hatástanilag és szerkezetileg hasonló vegyületek. Közéjük tartozik az oxitetraciklin, a doxiciklin, a minociklin. Kedvező árfekvése, viszonylag kevés mellékhatása és napi kétszeri adagolása miatt a doxiciklin a legtöbbször alkalmazott készítmény a tetraciklinek között.

Sztreptokokkusz és Gram-pozitív baktériumokra, spirohetákra, mikoplazmára és chlamydiára hatékonyak. De néhány baktérium ellenálló a tetraciklinekkel szemben, a pneumokokkuszok kis része, A csoportú β-hemolizáló sztreptokokkuszok akár negyede is, illetve a sztafilokokkuszok.

 
Hatás:

Bakteriosztatikus hatásúak, a riboszómák alegységéhez kötődve megakadályozzák a baktériumok fehérjeszintézisét. 

 
Javallatai:

Elsősorban húgyúti fertőzések esetén alkalmazható. Krónikus bronchitis heveny fellángolásakor is hatékony baktérium ellenes szer. De chlamydia, rikettsia, mikoplazma fertőzés esetén is javallott használata. Lyme-kór, shigella kórokozókra használható. Szifiliszben (vérbaj) - ha penicillin gyógyszerallergia áll fenn - ugyancsak alkalmazható.

 
Adagolás:

Táplálékkal együttes bevitele a felszívódását zavarhatja, ezért étkezés előtt 1 órával vagy utána 2 órával kell az antibiotikumot beszedni. A felszívódást vaskészítmények, alumínium, savlekötők is akadályozzák.

- A doxiciklin szájon át vagy vénásan alkalmazható.

Felnőtteknél kétszer 100 mg adandó az első nap, majd naponta 100 mg egyszer vagy kétszer.

8 évesnél idősebb gyerekeknél ugyancsak szájon át vagy vénán keresztül adagolható, első nap 4 mg/kg kétszer, majd ezt követően 2 mg/kg/nap egyszer vagy kétszer.

- A minociklin tablettában vagy injekcióban adható, adagolása a doxiciklinéhoz hasonló, de gyakran vált ki szédülést, ezért ritkán használják.

- Az oxitetraciklin és tetraciklin hasonló vegyület. Szájon át és vénásan alkalmazható, illetve szemkenőcsökben és helyi alkalmazásban is előfordul. Felnőtteknek 4x250-500 mg, 8 év felett 25-50 mg/kg/nap adható négyszer.

 
Mellékhatásai:

Gyomor-bélrendszeri panaszokat okozhatnak a szájon át szedett tetraciklinek. Megjelenhet émelygés, hányás, hasmenés. Candida általi másodlagos felülfertőződés alakulhat ki. 8 évesnél fiatalabb gyermekekben illetve magzatokban a csontfejlődést gátolhatja, ezért számukra és terhes nőknek ellenjavallt. Felnőttkorban a fogakat elszínezheti, fényérzékenységet okozhat. Veseelégtelenségben súlyosbíthatja a vérben a méreganyagok felszaporodását, a húgyvérűséget. Magasabb adagolás, vénás beadási mód, terhesség, veseelégtelenség esetén vérszintje megnövekszik, s a máj zsíros elfajulásához vezethet.

Minociklin szedésekor gyakrabban fordul elő szédülés.
 

Lejárt szavatosságú készítményt alkalmazni tilos, egyes közlemények szerint Fanconi-szindrómát válthatnak ki.

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!