Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


 Afrodiziákumok

A szexuális fetisizmus egy parafília (a szokásostól eltérő vagy rendellenes szexuális viselkedés), amikor egy élettelen tárgy, egy testrész, tulajdonság vagy viselkedés vált ki szexuális örömöt, izgalmat. (Az elméleti pszichológia szigorúan véve csak az elsőt, azaz a tárgyak által kiváltott érzést sorolja ide, de a köznyelv a másik három típust is fetisizmusnak nevezi). Gyakori tárgyak például a női cipők, fehérneműk, harisnyák.

 

 

A fetisizmus kifejezést Alfred Binet pszichológus vezette be, de ezt is, mint annyi minden szexualitással kapcsolatos kifejezést, Freud vezette be a köznyelvbe, ám a fetisizmus megítélése koránt sem egyszerű. Annak pontos meghatározása ugyanis, hogy mi számít és mi nem számít rendellenességnek, a mai napig vita tárgyát képezi.

 

Bár egyértelmű magyarázat nem született, vannak elméletek a fetisizmus kialakulásával kapcsolatban. Sokan úgy vélik, hogy a gyermekkori maszturbálás során alakulhat ki bizonyos tárgyakkal való kapcsolat és marad meg emlékeztetőül tudat alatt.

 

A leggyakoribb fétisek

 

Felmérések alapján tudjuk, hogy mik azok a tárgyak, szokások, amelyek az emberekből a legnagyobb izgalmat váltják ki és amelyek fétissé válnak. Egyértelműen dobogós helyet foglalnak el a cipők és a legkülönfélébb lábbelik (tűsarkú, lakkcsizma, gumicsizma...), de a ruhaneműk sikere is vitathatatlan a fetisiszták körében. A combfixtől kezdve, a különleges fehérneműkön át (fűző, tanga, bőrbugyi), egészen az egész testet befedő latexoverálokig, a lista végtelen.

 

 Szifilisz
    A szifilisz (syphilis, lues), más néven vérbaj, melyet a Treponema pallidum nevű spirochaeta baktérium okoz, és nemi úton terjed Részletesen a szifiliszről >>

Döntő elem lehet a ruhadarab anyaga (selyem, latex, gumi, bőr), színe, tervezője és mérete. A bőr- és lateximádat egyéne válogatja, hogy miért vonzó. Van, akiben már az anyag puszta látványa pornografikus és szadomazó élményeket ébreszt, illetve a zárt és szűk ruha a bezártság, a fulladás állapotát is szimbolizálhatja. Sokan a bőrszerelés hatására dominává vedlenek át, míg a partner kiszolgáltatottá.

 

A fej, a nyak, a hát, a lábfej, az ujjak, a derék, a mellek, a kézfej és további testrészek iránt táplált vonzódás olykor tudattalanul jelentkezik, de tény, hogy szenvedélyünk forrása lehet. (Nem véletlen a mellnagyobbítás vagy a szoros fűzőviselés).

 

Úgy elélvezni, hogy közben partnerünk hajába kapaszkodunk, vagy éppen az ujját szopjuk, nem ritka, de előfordul, hogy közösülés során a lábfej puszta látványától, netán harapdálásától hatványozódik a gyönyör.

 

Van, aki azért hatol kedvesébe hátulról, hogy szeretkezés közben a nő hátát lássa, míg mások erős késztetést éreznek arra, hogy a partner popsiját markolásszák nagy odaadással. Ugyancsak a fétis fogalomkörébe tartozik a beöltözés művészete, vagyis ha az ember kosztümbe, netán nő létére férfi, férfiként női ruhákba bújik. Magának az egyenruháknak is megvan a sajátos hatásuk (nem összetévesztendő az egyenruhások iránt érzett vonzalommal).

 

A test díszítéséül szolgáló ékszerek és egyéb kiegészítők ugyancsak a szexuális hajtóerő katalizátorai lehetnek. Ide tartoznak a testékszereken felül az olyan kiegészítők, mint a szemüveg, a cigaretta, a kesztyű vagy éppenséggel a szemüveg.

 

A fetisizmushozhoz kapcsolódó szócikkek


Chlamydia
Fertilizáció
STI

 


A szócikkhez társított címkék:
fetisizmus
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!