Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Az akupunktúra egy ősi gyógymód, amely arra az elképzelésre épül, hogy az egészség és a jó közérzet az emberi test energiacsatornáin, meridiánjain áramló életerő, csí függvénye. Az akupunktúrával foglalkozók a meridiánok mentén, a fontos pontokon vékony tűket szúrnak a bőrbe, hogy megszűntessék a csatornákban az elzáródásokat, és így az életerő egyenletesen áramolhasson tovább. Állításuk szerint egy sor betegség és tünet kezelhető így.

 

Az akupunktúra csak placebó

 

Több ezer az akupunktúrát vizsgáló pártatlan vizsgálat alapján a kezelés hatásossága egyáltalán nem bizonyítható. Többek között a gyógymódok értékelésével foglalkozó Cochrane Collaboration nonprofit orvosi szervezet 33 egymástól független teszt eredményeit vetette össze, amely több mint 6.700 páciensre terjedt ki. A kutatás egyik megállapítása, hogy amennyiben az akupunktúrát nem a hagyományos pontokon alkalmazták, akkor is ugyanolyan jó volt a fejfájás ellen, és közel ugyanolyan jó a migrénes pácienseknél. Azaz jelen esetben a placebóhatás váltja ki a tünet enyhülését.

 

Egyes terapeuták szerint az akupunktúra mélyén húzódó filozófia olyannyira idegen a hivatalos orvostudománytól, hogy hatásossága klinikai vizsgálatokkal nem ellenőrizhető. Ez az érv azonban értelmetlen, mert a klinikai vizsgálatnak semmi köze a filozófiához, csakis az érdekli, hogy működik-e a kezelés vagy sem.

 

Akupunktúra és fogyás

 

Egyes beszámolók szerint – amelyet nem tekinthetünk természetesen orvosi bizonyítékoknak – az akupunktúra segítségével fogyás idézhető elő. Ugyanakkor az akupunktúrás diéta során csökkentett kalóriájú, szénhidrát- és zsírtartalmú ételeket javasol a terapeuta, a kezelés keretében. A bekövetkező súlycsökkenés tehát nem az akupunktúra, hanem a csökkentett táplálékbevitel, és az életmódváltás következménye.

 

Kapcsolódó szócikkek:


A szócikkhez társított címkék:
akupunktúra , alternatív , diéta , fogyás
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!