Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A nemi szervek bőrén kialakuló szemölcs orvosi neve condyloma acuminatum, magyarul hegyes függöly vagy kakastaréj. A HPV 6, 11, 16, 18 altipusai okozzák, Európában a leggyakoribb szexuális úton átvihető betegség.

Hegyes függöly a péniszen 

A vírus terjedése a sejtek között nem jár pusztulással, ezért az immunredszer nem is érzékeli a kórokozó jelenlétét, és a tünetek (apró szemölcsök) is hónapokat várathatnak magukra. A szemölcsök fájdalmatlanok, esetleg enyhe viszketés tapasztalható az érintett területen. A szemölcsök jól kezelhetőek, de csak akkor, ha ez még idejében elkezdődik.

 

A genitális szemölcs tünetei

 Hüvelygomba
    Az egészséges női szervezet intim területén a kórokozók szaporodását a hüvelyflóra bonyolult egyensúlyi rendszere gátolja. Sokszor azonban olyan hétköznapi tényezők, mint a szénhidrátban gazdag táplálkozás, antibiotikumos kezelés, vagy éppen a túlzásba vitt intimhigiénia megbonthatja a rendszer egyensúlyát, és bizonyos baktériumok, gombák túlszaporodásával különféle elváltozások mehetnek végbe. Részletesen a hüvelygombáról >>

 

Férfiaknál a jellegzetes előfordulási helyek a hímvessző teste, a makk, és a fityma alatti terület (körülmetéletlen férfiaknál). Nőknél a szemölcsök a külső nemi szerveken, a hüvely falán, a méhnyakon, és a hüvely tájékát övező bőrön jelennek meg. Az elváltozások a végbélnyílás körül, illetve a végbélben is kifejlődhetnek, főleg homoszexuális férfiakban vagy anális közösülést gyakorló nők esetén.

 

A szemölcsök a fertőződést követően 1-6 hónap múlva jelennek meg apró, puha, nedves, rózsaszín vagy vörös duzzanatok formájában, melyek gyorsan nőnek és kocsányossá válnak. Adott területen általában több is található belőlük, érdes felszínük karfiolszerű képződményekké teszi őket. Terhes vagy csökkent immunitású betegekben (AIDS-es vagy immunszuppresszív kezelés alatt álló egyének), vagy a bőr gyulladása esetén gyorsan nőnek. A szemölcsök általában küllemük alapján felismerhetők, de meg kell különböztetni a szifilisz második stádiumában látható fekélyektől.

 

A hegyes függöly kezelése

 

A kezelés történhet fagyasztással, elektromos égetéssel vagy ecseteléssel, súlyosabb esetekben sebészeti úton távolítják el a bőrelváltozásokat, illetve szükség esetén immunerősítő gyógyszerek szedését is javasolják. Már Magyarországon is van ellene oltóanyag, illetve óvszer használatával terjedése kivédhető!

 


A szócikkhez társított címkék:
nemi betegség , szemölcs
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!