Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A homeopátia egy alternatív kezelés, és mint ilyen, tudományosan megalapozatlan elvekre épül. A homeopátiás szerek és kezelés komoly kockázatot jelentenek súlyos betegségekben szenvedőknek, mivel a homeopátia "eredményei" valójában a placebo-hatáson alapulnak.

 

Olaszországban a homeopátiás szerek védelmében 2001-ben pert indítottak, mert a Superquark című tudományos műsorban a homeopátiával kapcsolatban többször éles kritikát fogalmaztak meg.

Évekig tartó pereskedés után 2004-ben a bíróság ítéletet hozott, amely szerint a homeopátia nincs tudományosan megalapozva.

 

A bíró megfogalmazása szerint:

"A tudomány ténylegesen nem csupán a különböző vélemények kategóriájába tartozik. A tudomány területén vagy igaz valami, vagy pedig nem igaz. Egy kezelési mód vagy működik, vagy nem. Ha pedig működik, akkor ezt a tényt olyan világos tudományos eredményekkel kell alátámasztani, amelyek megbízható statisztikákon alapulnak. Bár a nemzetközi tudományos közösség mindig is ilyen bizonyítékokat kért a homeopátiás orvoslástól, soha nem kapott erre vonatkozóan bizonyítékot. Ezért az minden tudományos alapot nélkülöz, továbbra is mindössze emocionális orvoslás marad."

 

Homeopátia gyógyszerek

 

A homeopátiás szerek csupán tiszta vizet, vagy tejcukrot tartalmaznak, szokásos mennyiségben való fogyasztásuknak nincs semmiféle jelentős élettani hatása, és általában más gyógymódokkal sem adnak keresztreakciót.

 

A homeopátia mind a mai napig a Hahnemann által kétszáz éve lefektetett elméleten alapszik, melyet saját korában sem tudták bizonyítani. A növekvő hígításokkal erősödő hatás elmélete, a hatóanyag „rezgéseinek” vivőanyagban képződő „lenyomata” teljesen tudománytalan elméletek. A homeopátia nagyrészt a régi népi természetgyógyászat anyagait használja tovább, így például alapanyagai között megtalálható a fehér arzén, a parlagfű, a méhfullánk, a gyógy- és a gyomnövények.

 

A homeopátiás gyógyszereknek működi mechanizmusokból adódóan - azaz a hatóanyag egyetlen molekuája sem található meg a szerben - csak elvétve van mellékhatása, ezzel a ténnyel gyakran érvelnek a homeopátia mellett. Azonban komoly veszélyt jelenthet, ha a homeopata lebeszéli a beteget a tudományosan megalapozott medicina alkalmazásáról.

 

Az egyik dokumentált eset szerint a kemoterápiáról lebeszélt betegeket tették ki azzal kockázatnak, hogy a teljesen hatástalan homeopátiás antimaláriás szert ajánlották nekik.

 

A szakirodalom olyan esetről is említést tesz, amikor a védőoltások mellőzését javasolták a betegetnek, és emberi hányadékból, ürülékből vagy fertőzött szövetekből készített, egyébként hatástalan homeopátiás szer szedését javasolták. Arra is volt sajnos példa, hogy a homeopata a beállított szívgyógyszer szedéséről beszélte le betegét, aki ennek következtében négy hónap múlva szívinfarktusban elhunyt.

 

Homeopátia orvos?

 

Magyarországon a homeopátia gyakorlása orvosi végzettséghez kötött. Ennek a szabályozásnak az előnye, hogy így kisebb eséllyel teszi ki magát a beteg a közvetve ártalmas kezeléseknek. Ugyanakkor komoly aggodalmakat felvet sokokban, hogy ezzel legitimizálva vannak a "homepaták", azaz egy olyan alternatív eljárást gyakorlahatnak a gyógyításban törvényes keretek között, amelyet semmilyen tudományos vizsgálat nem támasztott alá.

 


A szócikkhez társított címkék:
homeopátia , homeopátiás szer
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!