Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Alvás közben a nyak és a garat izmai ellazulnak. Az izmok ellazulása pedig szűkületet okoz a garattérben, így a szükséges levegőmennyiséget nagyobb sebességgel kell belélegezni. Ez a lágy szövetek, a lágy szájpad és a nyelvcsap zajos vibrációját - a horkolást - eredményezi. Alkoholfogyasztáskor az izmok még jobban ellazulnak, ezért erőteljesebb lesz a horkolás.
Az alvászavarok hátterében gyakran, a kóros horkolás áll, ami nappali alváskényszert okoz. A kórosan horkoló a beteg éjszaka során oxigénhiányos állapotba kerül, és a mélyalvás folytonos megszakítása miatt nappal aluszékonnyá válik. Nem minden horkolás jár együtt ismétlődő légzéskimaradással, de az esetek többségében e két súlyos alvászavar gyakran együtt jár. A horkolás miatt a véroxigén szint akár 30-35 százalékkal is leeshet, a vérnyomás pedig megemelkedik. A férfiak 10 százaléka küzd kóros horkolással.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!