A táplálékokban levő oldott anyagok kémiai ingerét felfogó receptorokat ízlelőbimbóknak nevezzük. Ezek apró sejtek vagy idegvégződések csoportjai, melyek nagy része az úgynevezett körülárkolt szemölcsök oldalfalában található, elsősorban a nyelven, de a szájpadlás és a garat falában is. Minden egyes ízlelőbimbóban mintegy 50 sejt csoportosul. Ezekből idegrostok indulnak az agyhoz, és mindegyik ízlelőbimbó képes reagálni mind a négy alap ízre.
Az ízlelőbimbók sejtjei között támasztósejteket is találunk, a többi pedig érzéksejt. A szaglás receptoraihoz hasonlóan ezek az érzéksejtek is apró nyúlványokat viselnek, úgynevezett mikrobolyhokat, az ízlelőbimbó üregébe nyíló felületükön. Az ízlelőbimbók külső része kapcsolatban áll a tapintási ingereket közvetítő idegekkel, így az ízlelés szorosan összekapcsolódik a táplálék fizikai jelenlétének érzékelésével. Amikor ínyencek arról vitatkoznak, hogy vékonyra vagy vastagra szeletelve jobb - e a marhasült, kételyeink támadhatnak, hogy vajon mi a különbség a kettő között, de tény, hogy a nyelv tapintja is az ételt, nem csupán ízleli, és így a tapintása is befolyásolja azt, hogy az étel mennyire ízlik.