Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

Pszichoaktív, azaz a központi idegrendszerre ható vegyi anyagok ismételt, rendszeres (és egyre fokozódó mértékű) fogyasztása.
 
Ez a testi kábítószer-tolerancia növekedésével és ezzel együtt a fogyasztás fokozásával, valamint a fogyasztás korlátozásához fűződő megvonási szindróma jelentkezésével jár együtt. A kábítószerfüggés eluralkodása pszichoszociális tényezők, pszichikai folyamatok és/vagy a test biokémiai háztartásának elváltozásai, ill. zavarai közötti bonyolult kölcsönhatások eredménye.
 
A kábítószerfüggés megkülönböztetendő a kábítószerel való visszaéléstől, ez utóbbi gyakran a függést megelőző szakasz. A kábítószer függéshez, ill. kábítószerrel való visszaéléshez vezető szerek közé az alkohol és a nikotin mellett mindenekelőtt az amfetaminok; a cannabis (hasis); a hallucinogének (meszkalin, LSD); kokain; a felszívott kábítószerek; ópiumfélék, PCP (fenciklidin); valamint az antidepresszívumok, anxiolitikumok, hipnotikumok és a szedatívumok családjához tartozó gyógyszerek sorolhatók.
 
Tünetei:
A kábítószerfüggés a használt szertől függő szomatikus és pszichés tünetek jelentkezéséhez vezet. A testi függés a tolerancia növekedése és a megvonási jelenségek mellett:
-         kísérő és utólagos testi panaszokat okoz, mint pl. szív- és keringési zavarokat, gyomor-bél traktus és májműködési problémákat, vegetatív és anyagcserezavarokat, a betegségekkel szembeni ellenállóképesség csökkenését, neuropátiát
-         a pszichés funkciók (észlelés, emlékezet, koncentrálóképesség, gondolkodás, beszéd, érzelmi és hangulatállapot, motiváció, pszichomotoros tevékenység) károsodnak
-         megváltozik az életvitel
-         különleges problémák keletkeznek a pszichotróp szerekkel való pótlólagos visszaélés, ill. a kemény drogokra való áttéréssel.

Kapcsolódó szócikkekA szócikkhez társított címkék:
addikció , függőség
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!