Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Bizonyos gyógyszerek szedése ugyanolyan függőséget okozhat, mint amilyet egyes kábítószerek. A gyógyszerfüggőségnél is fellép a szer újbóli fogyasztására irányuló leküzdhetetlen kényszer, ami pszichés biztonság- és örömérzetet ad a betegnek.

 

Megkülönböztethetünk pszichés, illetve testi függőséget. A pszichés függőség az a leküzdhetetlen ösztönkésztetés, mely az eufória elérése felé hajt a szer megszerzésével. A testi függőség nem mindegyik szernél alakul ki – legjelentősebb a morfinnál és a barbiturát-származékoknál –, legfőbb jellemzője az elvonási tünetek, melyek akkor jelentkeznek, ha a szer szedése kimarad.


Az altatók, nyugtatók, szorongásoldó szerek alkalmazása rövid idő alatt alakíthat ki addikciót. Ilyen gyógyszerek a benzodiazepin, a barbiturát-származékot, a glutetimidet, a klórhidrátot, meprobamatot tartalmazó készítmények. Mindegyik más-más mértékben és idő alatt válthatja ki a függőséget. Az altatók többségénél az addikció már két hét folyamatos használat után is kialakulhat.


A szócikkhez társított címkék:
addikció , függőség
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!