Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


 

KáliumA legfőbb sejten belüli pozitív töltésű ion, az egész test kálium tartalmának 98%-a a sejtekben van. Ez az egyensúly bizonyos tényezők hatására eltolódhat és súlyos, akár életveszélyes állapot is létrejöhet. Ez lehet kálium hiányon vagy túlsúlyon alapuló, de a nátrium – kálium háztartás zavara miatt is kialakulhat.
A szervezetben az ion szintje függ a bevitel és a vesén keresztüli kiürülés arányától. A kálium szintjét a vérből határozzák meg laboratóriumi módszerek segítségével.
 

Kálium hiányos állapotok

(latin:hipokalémia)

 

- Elhúzódó hasmenés, hányás krónikus hashajtó szedés esetén, fokozott gyomor-bélrendszeri folyadék veszteség miatt jelentős kálium hiány alakulhat ki. Csecsemők és idős betegek esetén veszélyes.

- Vesebetegségek egy része esetén, mivel a kálium a vizelettel a vesékben kiválasztódik, majd nagy része újból visszaszívódik még a vizelet koncentrálódása alatt a vese csatornácskáiban.
- [Cushing]? szindróma és hiperaldoszteronizmus esetén a vese csatornácskáiban kevesebb kálium szívódik vissza.
- Nem megfelelő bevitel, pl.: rossz táplálkozási szokások, anorexia, alkoholizmus esetén.
- Húgyhajtók tartós, ellenőrizetlen szedése esetén.
 

Kálium túlsúllyal járó betegségek

(latin: hiperkalémia)

 

Általában ritkábban alakul ki, mint a hiányállapot. Ép veseműködés mellett nem szokott előfordulni.
- Veseelégtelenség esetén igen magas kálium értékek mérhetők ugyancsak magas vesefunkciók mellett, így akár dialízis is szükségessé válhat.
- Ritka okok, de a fokozott szájon át történő felvétel, transzfúzió, nagy dózisú penicillin szedése miatt kialakulhat emelkedett kálium szint.
- Olyan húgyhajtók szedése esetén, melyek visszatartják a kálium ürülését.
 
A kálium háztartás zavara akár lehet látszólagos is, helytelen vérvételi technikával, rossz feldolgozási módszerrel, de igen ritkán szokott előfordulni.
 
A csökkent illetve emelkedett kálium szint az izom-, illetve a szívműködés szempontjából bizonyos orvosi beavatkozást igényelhet. Fokozottan figyelni kell izomgyengeségre, szív ingerületvezetési rendellenességekre.
 
Terápia: elsődleges a kiváltó ok megszüntetése.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!