Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A nyakban futó egyik ideg irritációja. Jellemző tünete a nyilalló fájdalom, amely az isiászhoz hasonlít, csak ez a karban lép fel.

 

A nyaki gerincvelőből kilépő idegek a csigolyák izületei közelében haladnak el, mielőtt többszörösen összefonódva létrehoznák a kulcscsont mögül a hónaljba nyúló ideghálózatot (karfonat). Ha a gyulladt izület, illetve ritkábban egy porckorongsérv, becsípi vagy megfeszíti ezen idegek valamelyikét, az ideg olyan jelzéseket kezd továbbítani, amelyeket heves, nyilalló fájdalomként érzünk a lefutása mentén.

 

Attól függően, hogy mely nyaki idegek érintettel, előfordulhat, hogy nem a nyakban érzünk fájdalmat, hanem folyamatosan sajgást tapasztalunk a kar egyik oldalában, ami csak akkor enyhül, ha azt a kart a fejünk fölé emeljük. A kar felemelésekor ugyanis enyhül a karfonat feszülése, és ezzel együtt a fájdalom is.

 

Az irritáció a kiváltó ok kezelésével enyhíthető.


A szócikkhez társított címkék:
nyak
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!