Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A köhögés csillapítására hurutoldókat, köptetőket, illetve köhögéscsillapítókat használnak.

 

Hurutoldók és köptetők:

Fokozzák a nyálkahártyát védő nyák termelődését, csökkentik a köhögési reflex érzékelők ingerlékenységét, a száraz köhögést nedves köhögéssé alakítják. A hurutoldók a váladék állagának megváltoztatásával felgyorsítják a köpet kiürülését a légutakból. A szerek jelentős része hurutoldó és köptető tulajdonsággal is rendelkezik egyszerre. Nagyon sok gyógynövény-készítmény, ill. tea rendelkezik egyszerre hurutoldó és köptető hatással, ilyen például ipekakuána gyökér (emetin), szappangyökér, kankalingyökér (szaponinok), illóolajok (fahéjolaj, citromolaj, borókaolaj, feketefenyő-olaj, törpefenyő-olaj, erdei fenyő olaj, eukaliptusz olaj, ánizsolaj, édesköményolaj.  A nem természetes hatóanyagok: jódsók, ammónium-klorid, guaiakol, kreozot, bromhexin, ambroxol, acetilcisztein.

 

Köhögéscsillapítók:

Az agyban csökkentik a köhögési ingerlékenységet. Ezek a szerek a száraz köhögésre használatosak, nedves köhögésnél csak kivételes esetben alkalmazzák.
A köhögéscsillapítók hatóanyagai: dextrometorfan, pernoxdiazin, kodein, hidrokodin.

 

Számtalan mennyiségű gyógyszer készül ezekből a hatóanyagokból, többségük vény nélkül kapható. Feltétlenül kérjük ki az orvos vagy a gyógyszerész véleményét, hogy melyiket válasszuk, nagyon fontos, hogy tájékoztassuk arról is őket, hogy milyen más szert is használunk.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!