Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Olyan mesterséges lencse, amely a szem elején viselve javítja a látást a szaruhártya aszimmetrikus görbülete (asztigmatizmus), szemlencsehiány és Kontaktlencse- olyan mesterséges lencse, amely javítja a látást. Népszerű szemüvegpótlórövidlátás esetén. Népszerű szemüvegpótló, amellyel sok esetben jobban is látni, s némelyek vonzóbbnak találják magukat vele mint a szemüveggel. Kényelmesek, könnyen felhelyezhetőek és könnyen tisztíthatóak, de nem mindenkinek megfelelőek. Az öregek és az ízületi gyulladásban szenvedők nehézkesen találják a viselését.

 

Az első lencséket üvegből készítették, míg manapság már műanyagból gyártják őket. Eredetileg a szemről készült lenyomat alapján formálták meg, míg napjainkban megmérik a szaruhártya görbületét, s az ennek alapján megmintázott lencse tökéletesen illeszkedik a szivárványhártyát és a pupillát borító könnyfilmre. Szabályos időközönként fertőtleníteni, tisztítani kell, és személyre szólóan készítik Őket. A kontaktlencsét viselőknek gyakrabban kell szemvizsgálaton részt venniük, mint a szemüvegeseknek.

 

Kétféle műanyag kontaktlencse van:

  • lágy: gyakoribb, lehet színezett is, könnyebb hozzászokni, kényelmesebb, 2-4 hetente újra kell cserélni, nagy mennyiségű oxigén tud jutni a szem felületére
  • kemény:  hosszabb idő kell a hozzászokásukhoz, kevésbé kényelmes, tovább tart

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!