Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Körülmetélés

 

Körülmetélésnek azt a [sebészeti beavatkozás]?t nevezik, amikor a fityma egészét vagy egy részét kimetszik. Női körülmetélésről akkor beszélünk, amikor a női [nemi szerv]? egy részét csonkolják, pl. eltávolítják a csiklót.Körülmetélés menete egy ábrán

 

 

A fiúk körülmetélését általában a serdülőkorban vagy előtte végzik, de bizonyos arab törzseknél közvetlenül a házasság előtt kerítenek sort rá. A körülmetélés szokása az ókori egyiptomi időkből ered, s manapság világszerte az iszlám és a zsidó közösségek fontos egyházi szertartása. Sok fejlett országban is népszerűvé vált az 1900-as évek elején annak a hiedelemnek alapján, hogy jó személyi higiéniát tesz lehetővé, s elejét veszi az [önkielégítés]?nek.

 

 

Általánosságban az szól a körülmetélés mellett, hogy kisebb a hímvesszőrák, a [húgyúti fertőzés]?, és a nemi úton terjedő betegségek kockázata, a hímvessző könnyebben tisztán tartható, s elhárul a fitymaszűkület veszélye. Ellene szól viszont, hogy egy szükségtelen, fájdalmas, és esetleges szövődményekkel járó [műtét]?, amelynek következtében a hímvessző vége(makkja) érzéktelenebbé válik. A hímvessző egyébként a fityma megléte esetén is ugyanúgy tisztán tartható, mint nélküle, s a fiatal fiú fitymájának bántalmát leggyakrabban az okozza, hogy a szülő erőszakkal akarja visszahúzni olyankor, amikor az még nem elég tág.

 

 

A női körülmetélés évszázadokon át volt gyakorlat Afrika bizonyos részein, a Közel-Keleten és Délkelet-Ázsiában abból a célból, hogy megőrizzék a lányok [szüzesség]?ét, és javítsák nemi szervi higiéniájukat, de néhol vallási szertartásnak is része volt. Rendszerint nem orvosok végezték nem egészségügyi intézményben, ezért nagy volt a szövődmények kockázata, s hosszú távon akár meddőségre is vezethet.

 

 

A műtét rendszerint a csiklónak, a kis szeméremajkaknak és a nagy szeméremajkak elülső kétharmadának az eltávolításából állt, s a maradékát úgy egyesítették, hogy csak kis nyílás maradjon rajta. A beavatkozás része volt az is, hogy maró hatású anyaggal hüvelyt szűkítő vérzést idéztek elő. Még ha a sebek rendesen gyógyultak is, a vizelés és a közösülés fájdalmat okozott a nőnek, s a visszatorlódott [havi vérzés]? is gondokkal járt. Azokban a társadalmakban, ahol a lányok csiklóját eltávolították, rendszerint a fiúkat is körülmetélték, s ez azt mutatja, hogy fontos vallási szertartás vagy hagyomány része volt.

 

 

Az Egészségügyi Világszervezet, valamint az Egyesült Nemzeti Népességi Alapja és Gyermekalapja tervbe vette, hogy visszaszorítja, távolabbi célként pedig beszüntetteti a női nemi szerv csonkítását. Sok fejlett országban működnek olyan csoportok, amelyek ellene vannak a női nemi szerv megcsonkításának, mert egyrészt nagy egészségi kockázatúnak tartják, másrészt a nők alárendeltségét látják benne, akik sohasem élvezhetik a [nemi kapcsolat]?ot.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!