Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


A sejtmagban található, DNS-ből és fehérjékből felépülő makromolekula. Tulajdonképpen egy hosszú DNS-molekula, így genetikai szempontból a legfontosabb sejtalkotó.
A szervezet sejtjeinek osztódásakor az örökítőanyagnak hajszálpontosan át kell kerülnie az utódsejtekbe. Az utódsejtekben pontosan olyan szerkezeti sorrendben kell a sejtmagban lévő DNS-eknek elhelyezkednie, mint ahogy a szülősejtekben voltak. Ha ez nem így történik, akkor kromoszóma-rendellenesség következik be, vagyis az örökítőanyag nem képes betölteni funkcióját, és az utódsejtekben deformációhoz vezet. Az emberi sejtek sejtmagjának átmérője kb. 5–10 ezredmilliméter, ebben kb. két méter hosszú DNS-lánc helyezkedik el. Ezt a sejtmagban található különleges szerkezetet, a benne lévő anyagokkal együtt nevezzük kromoszómának. E különleges szerkezet pedig egy kettős fonalas struktúra – a két hosszanti fél a kromatida –, amelyekre a DNS-lánc több ezerszeresen csavarodik rá, amiket fehérjék rögzítenek. A testi sejtek osztódásakor ez a két hosszanti fonal válik ketté és jutnak az utódsejtekbe. A kromoszóma számot a mitózis és a meiózis biztosítja

Kapcsolódó szócikkek


HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!