Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A krónikus fáradtság-szindróma vagy CFS a mai kor emberének jellegzetes problémája, melynek okait folyamatosan kutatják. Elsősorban a 20 és 50 éves kor közötti embereket érinti, és másfélszer gyakoribban fordul elő nőknél.

 

 

A krónikus fáradtság tünetei

 

 

Rendkívül heterogének, szinte személyenként változnak a tünetei. Leggyakoribb közülük a legalább hat hónapja fennálló, pihenésre sem szűnő fáradtság, gyengeségérzés, memória- és koncentrációzavar, megnagyobbodott nyaki vagy hónalji nyirokcsomók, torokfájdalom. A fájdalom még számos helyen megjelenhet, az ízületekben, az izmokban, és gyakori az igen heves fejfájás is.

Néhányan teljesen kigyógyulnak a betegségből, másoknál viszont időről időre visszatérnek a kínzó tünetek.

 

 

A CFS okai

 

 

A kiváltó okok sem egyértelműek. A CFS megjelenését 75 százalékban valamilyen fertőzés előzi meg. A legújabb kutatások azonban elsősorban az immunrendszer veleszületett zavarának teóriáját erősítik. A szervezet ellenálló képességének megváltozása döntő hatással van a betegség kifejlődésére.

 


A szócikkhez társított címkék:
CFS , krónikus fáradtság
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!