Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


latin: insomnia (álmatlanság)       

Álmatlanságnak nevezzük az elalvás és az átalvás nehezítettségét, valamint az olyan alvászavarokat, melyek következtében a beteg az alvást elégtelennek és nem pihentetőnek ítéli meg.

 

Az álmatlanság nem tipikusan betegség, hanem egy olyan tünet, melynek számos oka lehet. Ilyen például a szabálytalan alvás-ébrenléti szokások, testi betegségek, gyógyszerhasználat, túlzott alkoholfogyasztás, az érzelmi élet problémái és a stressz.
Gyakran szorongás, idegesség, depresszió vagy félelem áll a háttérben.
Lehetséges hosszú időn át tartó (krónikus) álmatlanság is, mely látszólag semmiféle testi betegséggel, gyógyszerszedéssel vagy -elvonással, illetve stresszel nem áll kapcsolatban.

 

A felnőttek körülbelül 10%-ának van krónikus alvászavara, és mintegy 50%-uk számol be esetenként előforduló inszomniáról.

 

Tünetek:

  • nehéz elalvás
  • gyakori felébredés éjszaka
  • túl korai ébredés

Az érintett ingerlékenységről, nappali fáradtságról, és stressz helyzetben a koncentráló képesség vagy teljesítmény csökkenéséről számol be.


Diagnózis:


A diagnózis felállításakor az orvos figyelembe veszi az alvási szokásokat, a gyógyszerhasználatot (beleértve az alkoholfogyasztást és a droghasználatot is), a stressz és a testmozgás mértékét. Mivel valakinek kisebb az alvásigénye, az álmatlanság diagnózisa csak az egyéni igények figyelembevételével történhet.


Kezelése:


Az álmatlanság kezelése a kiváltó októl és a panaszok súlyosságától függ. Amennyiben más betegség következménye, az adott kórkép kezelésével az alvás is javulhat. A legtöbb inszomniás ember esetében egyszerű életmódbeli változtatásokkal, például rendszeres alvási szokások kialakításával javulást lehet elérni.


Amennyiben az alvászavar a személyt hétköznapi tevékenységében akadályozza, és közérzetét is rontja, jó hatás érhető el a legfeljebb egy héten keresztül, alkalmanként szedett altatókkal. A legtöbb ilyen szer receptköteles. A vénymentesen is kapható gyógyszerek közé tartozik az antihisztamin-hatású [difenhidramin]? és [doxilamin]?.


Ha az inszomnia hátterében érzelmi feszültség áll, ajánlottabb megoldás ér a stresszoldó kezelés, mint az altatók szedése. Álmatlanság és depresszió együttes fennállásakor kivizsgálás és a depresszió kezelése szükséges. A depresszió kezelése gyakran enyhíti a panaszokat, néhány antidepresszáns hatása révén közvetlenül is javítja az alvást.

 

Az álmatlanság kezelésére néha melatonint adnak, különösen időseknek, akiknek a melatonin szintjük gyakran alacsonyabb. A szer rövidtávon (legfeljebb néhány hétig) biztonságos, de hosszú távú alkalmazásával járó hatásai nem ismertek.
 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!