Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Bartonella henselae nevű baktérium okozza, mely a macska karmolásának helyén keletkezett fertőzés. A macskán általában nem látszanak a betegség jelei.

 
Tünetek:
A karmolás után 3-10 napon belül vörös, kemény felszínű, több cm-es hólyagok alakulnak ki. Ritkán a hólyagokban gennyes tartalom is előfordulhat. A sérülés közelében található nyirokcsomók megduzzadnak, nyomásra érzékenyek lesznek. Elgennyesedhetnek, kifakadhatnak. Fejfájással, levertséggel, lázas állapottal, étvágytalansággal járhat. Egyéb tünet (pl. látászavar) az esetek 10%-ban kialakulhat. Az immunrendszer gyengeségével járó betegségekben, AIDS-ben súlyos formája alakulhat ki.
 
Kórisme és kezelés:
Gyógyulása teljes, megfelelő kezelés hatására a bőr feltisztul, a nyirokcsomók duzzanata elmúlik. AIDS-ben szenvedő betegek esetében van szükség antibiotikumos terápiára.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!