Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


A melanoma a bőr pigmentsejtjeiből kifejlődött [daganatos megbetegedés]?.

 

A rosszindulatú melanóma főként a keleti országokban előforduló bőrrák, valószínűleg az intenzív lesülési mód miatt. Minden korosztályt érint, de főként a fiatal, szőke vagy vörös, világos bőrű és szemű felnőtteknél nagyobb a kialakulás kockázata. Több pigmentfolt (anyajegy) vagy lencse jelenléte a bőrrák számára kedvező tényező. A családon belüli előzmények szintén nagy kockázati tényezőt jelentenek.

A melanóma a "lesülési sejtekből", azaz a melanocitákból kiindulva fejlődik ki. Az elején a tumor lassan fejlődik, és a bőr felületén marad; csak nagyon lassan vastagodik meg. Ezért döntő jelentőségű idejében felismerni és kezelni a melanómát, hiszen I. stádiumban, (amíg a melanóma vastagsága nem haladja meg a 0,75 mm-t) az egyszerű és teljes kivágás már biztosítja a gyógyulást.

 

Tünetek és kezelés

Árulkodó jelek: Egy barna foltról vagy anyajegyről van szó, amely szabálytalan peremekkel növekszik, megváltoztatja a színét, többé-kevésbé sötét, pirosas-barnás vagy tisztán feketés zónákat mutatva.

Ha a melanómát elhanyagolják vagy későn veszik észre, 1 mm-t meghaladó vastagsággal már fennáll a [nyirokcsomó]?k felé terjedés kockázata, ami szélesebb kimetszést és [nyirokcsomó-kezelés]?t indokol. A továbbfejlődés legkockázatosabb formája az áttétek megjelenése a tüdőben és az agyban.

 

Orvosi javaslat

Rendszeresen figyeljük az anyajegyeinket, bármilyen változás (szín, méret, alak) esetén minél hamarabb bőrgyógyász felkeresése javasolt. Óvatosan napozzunk, a túlzott sugárzásnak kitett anyajegyek elfajulásának nő a kockázata és ezzel együtt a bőrön előforduló rosszindulatú daganat kialakulásának is. 

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!