Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Mélyvénás trombózisban a lábak mélyben futó, nagy visszerei, vénái zárodnak el egy vérrög által. Önmagában nem halálos, azonban a lesodródó trombus tüdőembólia forrása lehet, ami már életveszélyes állapot.

 

A mélyvénás trombózis tüneteiMélyvénás trombózis

 

Jellegzetes tünet az alsó lábszár járásra fokozódó fájdalma, lábduzzadás, kékes elszíneződés. A kialakult gyulladás miatt az alsó lábszár meleg, körfogata megnő. A lábfej hátrafeszítésével a térdhajlatban a beteg erős fájdalmat jelez.

 

A bőr barnás elszíneződése, kifekélyesedés már késői tünet. Diagnózisban segít a fizikális vizsgálat (a két láb körfogata különböző). Képalkotók közül ultrahangos vagy érfestéses módszerek irányadók. Tüdőembólia EKG, vagy mellkasröntgen segítségével diagnosztizálható.

 

A mélyvénás trombózis kezelése

 

Mélyvénás trombózis a bal lábonA kezelés célja, hogy a visszeret elzáró vérrög ne növekedjen tovább, illetve ne szakadjon le belőle emboliát okozó kisebb darab. A kezelés legfontosabb eleme a véralvadásgátlás. Ez kezdetben általában heparin készítmények injekciós adagolását jelenti. Később a beteg át lehet állítani tablettás véralvadásgátlóra.

 

A ma leggyakrabban használatos véralvadásgátló tabletták rendszeres, havonkénti vérellenőrzést igényelnek, ún. INR meghatározást. A véralvadásgátlót legalább 3-6 hónapon keresztül kell szedni, de egyes esetekben ennél jóval tovább is. Nagyon súlyos esetekben sor kerülhet vérrögoldó kezelésre is.

 

 

A mélyvénás trombózishoz kapcsolódó szócikkek


 

Forrás


A szócikkhez társított címkék:
trombózis
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!