Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


latin: lympha (limfa)

 

A test sejtjei csaknem teljesen tiszta folyadékban fürdenek, amelyet szövetnedvnek nevezünk. Ez a vérből kiszűrődő folyadék (a szövetek és a sejtek salakanyagaival együtt) a nyirokerekbe jut, amelyek elvezetik a test perifériájáról, s miután a [nyirokcsomó]?k megtisztították, visszaáramlik a vérbe.

 

A nyirokerekben levő szövetnedv a nyirok, amely főleg vízből, fehérjemolekulákból, sókból, szőlőcukorból, [karbamid]?ból és kórokozókkal szembeszálló fehérvérsejtekből áll. A vérig vezető útja során zsírszerű anyagok és zsírban oldódó vitaminok is vannak benne, amelyek a tápcsatornából származnak.

 

Minthogy a nyirokrendszerbe nincs pumpa beiktatva, az egész test közreműködik a nyirok áramoltatásában. Legfőképp az izmok összehúzódása és a légző mozgások játszanak szerepet ebben, mely miatt a nyirok lassabban folyik a vérnél.


A szócikkhez társított címkék:
nyirok , nyirokrendszer , testnedv
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!