Már 2266 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Szponzorált linkek


A nyirokcsomó-gyulladást szinte mindig fertőzés okozza; ez lehet bakteriális, vírusos, [protozoon]?, [rikettsia]? vagy [gombá]?s eredetű. A fertőzés a [nyirokcsomó]?ra általában a fertőzött bőrről, fülről, orról vagy szemről terjed át, vagy olyan fertőzésekből származik, mint a mononukleózis infekcióza, a citomegalovírus és a sztreptokokkusz infekció, a tuberkulózis vagy a szifilisz

A nyirokcsomó gyulladás tünetei

A fertőzött nyirokcsomók megnagyobbodnak, és általában érzékenyek, illetve fájdalmasak. Az érintett nyirokcsomók fölött a bőr olykor vöröses, és tapintásra meleg. Alkalmanként gennyel telített üregek (tályogok) alakulnak ki. Azok a nyirokcsomók, amelyek nem okoznak fájdalmat, érzékenységet vagy bőrpírt, súlyos betegségre, például limfómára, tuberkulózisra vagy Hodgkin-kórra utalhatnak. Az ilyen nyirokcsomók orvosi vizsgálatot igényelnek. 

A nyirokcsomó gyulladás kezelése 

A kezelés a fertőzést létrehozó kórokozótól függ. Bakteriális fertőzés esetén általában antibiotikumot adnak intravénásan vagy szájon át. Meleg borogatással enyhíthető a gyulladt nyirokcsomó által okozott fájdalom. A fertőzés kezelése után a nyirokcsomó általában lassan zsugorodni kezd, a fájdalom pedig megszűnik. A megnagyobbodott nyirokcsomó olykor tömött tapintatú marad, de nem érzékeny. A tályogot műtétileg kell eltávolítani.

 

 

Forrás


A szócikkhez társított címkék:
nyirok , nyirokcsomó , nyirokrendszer
Hirdetés


Az oldalt létrehozta és üzemelteti a Neo Interactive online marketing ügynökség.

Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!