Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A nyirokcsomó-gyulladást szinte mindig fertőzés okozza; ez lehet bakteriális, vírusos, [protozoon]?, [rikettsia]? vagy [gombá]?s eredetű. A fertőzés a [nyirokcsomó]?ra általában a fertőzött bőrről, fülről, orról vagy szemről terjed át, vagy olyan fertőzésekből származik, mint a mononukleózis infekcióza, a citomegalovírus és a sztreptokokkusz infekció, a tuberkulózis vagy a szifilisz

A nyirokcsomó gyulladás tünetei

A fertőzött nyirokcsomók megnagyobbodnak, és általában érzékenyek, illetve fájdalmasak. Az érintett nyirokcsomók fölött a bőr olykor vöröses, és tapintásra meleg. Alkalmanként gennyel telített üregek (tályogok) alakulnak ki. Azok a nyirokcsomók, amelyek nem okoznak fájdalmat, érzékenységet vagy bőrpírt, súlyos betegségre, például limfómára, tuberkulózisra vagy Hodgkin-kórra utalhatnak. Az ilyen nyirokcsomók orvosi vizsgálatot igényelnek. 

A nyirokcsomó gyulladás kezelése 

A kezelés a fertőzést létrehozó kórokozótól függ. Bakteriális fertőzés esetén általában antibiotikumot adnak intravénásan vagy szájon át. Meleg borogatással enyhíthető a gyulladt nyirokcsomó által okozott fájdalom. A fertőzés kezelése után a nyirokcsomó általában lassan zsugorodni kezd, a fájdalom pedig megszűnik. A megnagyobbodott nyirokcsomó olykor tömött tapintatú marad, de nem érzékeny. A tályogot műtétileg kell eltávolítani.

 

 

Forrás


A szócikkhez társított címkék:
nyirok , nyirokcsomó , nyirokrendszer
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!