Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


latin: mononucleosis infectiosa

 

A mirigyláznak vagy csókbetegségnek (kissing disease) is nevezett mononukleózis vírusos megbetegedést a herpesz vírus családjába tartozó Ebstein-Barr vírus (EBV), illetve a citomegalovírus (CMV) okozza. Klinikailag nehéz megkülönböztetni a CMV okozta mononukleózist az Epstein-Barr vírus által kiváltott fertőzéstől. Gyermekeknél főleg a citomegalovírus, fiatal felnőtt kortól inkább az EBV okozza a betegséget. Becslések szerint a mononukleózis szindróma hátterében az esetek 79-80%-ában EBV-fertőzés áll, és a fennmaradó esetek körülbelül 8-10%-ért a CMV tehető felelőssé. Általában az egész nyirokrendszert érinti.  

 

A csókbetegség tünetei

 

Láz, torokgyulladás, máj-, illetve lépnagyobbodás, mirigyek duzzanata (adenopátia), fáradtság.

 

A mononukleózis terjedése


A fertőzött egyén különböző váladékaival ürítheti a vírust, az infekció (fertőzés) többféle úton végbemehet. A magzati korban is megtörténhet a fertőzés. A későbbi életkorokban elsősorban direkt terjedése miatt a kórképet "kissing disease"-nek, csókbetegségnek is nevezik. A fertőzés terjedhet vizelettel, a könnyel, a nyállal, az anyatejjel, a hüvelyváladékkal és ondóval. A fertőzés a nyálkahártyák mikrosérülésein keresztül jut be. Csecsemők és kisgyermekek közösségében gyakori lehet a nyállal, vizelettel történő fertőzés. Lappangási idő 25-50 nap.

 

Kezelés

 

Lázcsillapításon és tüneti kezelésen, torokfertőtlenítők alkalmazásán kívül más kezelést nem igényel. Antibiotikum nem indokolt, sőt amoxicillin és ampicillin tartalmú antibiotikumok után a beteg bőrén összefolyó bőrkiütés jelenhet meg.

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!