Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Porckorongsérv azért alakul ki, mert a csigolya közti porckorong rostporcos gyűrűje elszakad, s a belső kocsonyás anyag kitüremkedikKizáródott porckorongsérv az alsó képen

belőle. Ilyesmi a gerincoszlop ágyéki és nyaki szakaszán egyaránt előfordul, s nyomja a gerincvelői ideget (ideggyökér bántalom alakul ki).

 

A porckorongsérv tünetei

 

Az ágyéki ideggyökér bántalom esetén erős fájdalom támad a hát alsó részén, amely kisugárzódik a farpofákba, a lábakba és a lábfejekbe, ahol zsibbadás, izomgyengeség és görcs, valamint lágyékfájdalom támad.

A nyaki ideggyökér bántalom a nyak oldalain és hátulján, a válltól lefelá a karokban és néha a kezekben meg az ujjakban is fájdalmat idéz elő.

 

A porckorongsérv gyógyítása

 

Az évek múlása és a gerincoszlop elfajulása jár a legtöbbször porckorongsérvvel. Leginkább a középkorú és az idősebb férfiakat fenyegeti, különösen azokat, akik nehéz testi munkát végeznek. Kemény matracon való fekvést, gyógyszereket és fizikoterápiát ajánlanak a panaszok enyhítésére, de néha műtét is szükségessé válik.

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!