Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Rektoszkópialatin: rectoscopia = végbéltükrözés; rectum = végbél; scopia = tükrözés

 

Diagnosztikai eljárás, mely a végbél vizsgálatára szolgál. A vizsgálatot a rektoszkóppal végzik, mely az endoszkópok (endoszkópia) családjába tartozó eszköz. 25-30 cm hosszú és 2-3 cm átmérőjű fémből készült cső, melyhez kapcsolódik az optikai és a megvilágításért felelős tartozék. Nemcsak a kórisme felállításához ad segítséget, hanem kisebb beavatkozások is elvégezhetők, a nyálkahártyából lehetőség van mintavételre (biopszia) is, melyből szövettani vizsgálat történhet.

 

Ezt a vizsgálatot sebész (proktológus), illetve belgyógyász végzi általában.

 

A végbél a tápcsatorna utolsó szakasza, körülbelül 13-15 cm hosszú és a végbélnyílással végződik. Területén kialakulhat gyulladás, gombás fertőzés, vírusos szemölcsök, gyakori az aranyérbetegség. Megerőltetés hatására vagy a kötőszövetek gyengesége folytán  megjelenhet sérv, valamint a végbél izmainak bénulása, fisztula, jóindulatú polipszerű elváltozások és rosszindulatú betegségek.  Megjelenhet fájdalom, vérzés, véres széklet, nyákos folyás.

 

Bármiféle rendellenesség megjelenésekor ajánlott orvosi kivizsgálás.
 

A vizsgálat nem igazán fájdalmas, inkább csak kellemetlen. Úgynevezett térd-könyök helyzetben helyezkedik el a beteg, ez azt jelenti, hogy négykézláb, könyökei a vizsgálóasztalon. Néhány percig tart, mintavétel szüksége esetén még 1-2 perc.

 

Legtöbbször beöntéssel tisztítják meg az áttekinteni kívánt bélszakaszt. Ha kolonoszkópia is történik, akkor hashajtással már az előző nap elkezdődik az előkészítés.

 

A vizsgálat előtt lehet enni, mert az akkor elfogyasztott táplálék csak több óra után jelenik meg a vastagbél utolsó szakaszában.


A szócikkhez társított címkék:
végbél , végbélnyílás , viszketés
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!