Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Allergiás reakciót a leggyakrabban a háziméh, poszméhek, darazsak, hangyák csípései okoznak.  A hártyásszárnyú rovarok "viselkedése", csípési késztetése, illetve a befecskendezett méreganyag eltérő a különböző rovaroknál.

A méhekre, ill a poszméhekre nem jellemző az agresszivitás, általában csak akkor csípnek, ha valamilyen zavaró tényező nyugtalanná teszi őket. (Pédául ezért nem érdemes hadonászni, amikor egy-két méhecske megjelenik.)  A méhcsípésnél a fullánk és a méreganyagot tartalmazó kis zacskó a csípéskor leszakad és a sebben marad. Azért kell gyorsan eltávolítani ezeket, mert a méreganyag fokozatosan ürül ki a zacskóból. A méreganyag kora tavasszal a legerősebb. Allergiás reakciót az esetek többségében csak akkor eredményez, ha a csípés már a sokadik méhcsípés.

A darazsak méreganyag veszélyesebb, viselkedésük is agresszívebb, már az első csípés is kiválthat allergiás reakciót, de általában a második, harmadik csípés után lép fel ilyen reakció. A darazsak fullánkja nem szakad le a csípéskor, ezért több embert is megcsíphetnek.

A hangyacsípés kiváltotta allergiás reakció sokkal ritkább, ezek is inkább akkor fodulnak elő, amikor a hangyaméreg a legerősebb, ez a nyár eleji időszak.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!