Az emberi gyomor naponta 2-2,5 liter gyomorsavat termel, ami valójában nem más mint sósav. Ennek maró hatásától a gyomorfalat a mucin védi meg, emiatt a sav nem marja ki a gyomor falát.
A gyomorsavnak nélkülözhetetlen szerepe van az emésztésben. Valamint fertőtlenítő és fehérjealvasztó hatása is van, illetve aktiválja a pepszint. Az alkoholt, a víz egy részét és ásványis anyagokat szív fel a táplálékból.
A lakosság jelentős része szembesül emésztéssel kapcsolatos problémákkal, mint a gyomorégés, puffadás, teltség érzés, esetleg a székrekedés és a hasmenés. Ezeket a tüneteket gyakran a gyomorsavtúltermelés okozza.
A gyomorsavtúltengés lehetséges okai:
- helytelen étkezési szokások
- gyakori fogyasztása a nehéz, fűszeres, csípős ételeknek
- alkohol
- citrusfélék fogyasztása
- koffein fogyasztás
- dohányzás
- helytelen életmód
- stressz
A felsoroltak kiküszöbölésével elkerülhetjük a savtúltengés problémáját.
A savtúltengés kezelése:
Bizonyos élelmiszerek segítik a gyomorsav lekötését, mint a kenyérfélék, tésztafélék, vagy gabonafélék. Vitaminokban gazdag, de fűszerszegény táplálkozást kell bevezetnünk.
Megfelelő ásványi anyagok és nyomelemek bevitele fontos lehet. Ilyen a kálcium és a [magnézuim]?.
A köztudattal ellentétben a tejnek nincs savközömbösítő hatása.
Amennyiben a tünetek hosszan tartóak, akkor mindenképpen érdemes orvossal egyeztetni, mert a túlzott savtúltengés komolyabb betegségek kialakulásához is vezethet.