Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


A terhességi tesztek a vizeletből mutatják ki a HCG hormon szintjét, ami a terhesség kezdetén termelődik a szervezetben és a mennyisége egyre növekszik, majd újra lecsökken kb. a 16. hétig. Amennyiben a teszt kimutatja ezt a hormont, nagy valószínűséggel állapotos a kismama.


Ritkán előfordul, hogy betegség is okoz HCG hormon jelenlétet, de ez nem gyakori.

 

 A terhesség kevésbé ismert tünetei
    A terhesség tüneteinek jelentős része körülbelül a 4 hetes terhességi kortól észlelhetőek, de előfordulhat az is, hogy egyes tünetek hamarabb jelentkeznek. Részletesen a Terhesség tüneteiről >>


Tesztelni először a ciklus 26. napján érdemes, de legcélszerűbb megvárni az elmaradt menstruáció 4-5. napját.


Terhességi teszthez hozzájuthatunk drogériákban, nagyáruházakban, de legegyszerűbb patikában beszerezni. Mind ugyanúgy működik, a különbség abban rejlik, hogy vannak szuperérzékeny tesztek, melyek alacsonyabb terhességi hormon szintet is kimutatnak.
Recept nélkül kapható, nincs a vásárlásnak korhatára. Dobozában megtalálható használati útmutató alapján értékelhető ki az eredmény.


 

Honnan tudhatjuk, hogy pozitív lett a terhességi teszt eredménye?

 

Célszerű a tesztet a reggeli első vizeletmintával elvégezni, ugyanis ekkor nagyobb mennyiségben van jelen a terhességi hormon a vizeletben. A vizeletet egy tiszta edénybe kell felfogni, majd a teszt egyik oldalát belemártani a vizeletbe, kicsit várni és tiszta, vízszintes helyre fektetni. Néhány perc (általában 10-15) várakozás után a teszt eredménye csíkok formájában jelentkezik. A teszt működését egy kontrollcsík mutatja. Amennyiben megjelenik a terhességi hormon, akkor még egy csík lesz látható. A második csík erőssége megegyezik a kontrollcsíkéval, akkor a teszt pozitív. Halványabb csík látszatánál érdemes az eljárást néhány nap múlva megismételni. (Egyes tetsztek jelzése ettől eltérő, van amely pozitív eredmény esetén plusz jelet, van amelyik szöveget ír ki.)

 

Terhességi teszt 

A terhességi teszt megbízhatósága

 

A kellő időben elvégzett teszt és az így kapott pozitív eredmény sem igazolja egyértelműen a terhességet. A HCG hormon emelkedett értéke ugyanis önmagában nem nyújt megnyugtató választ. Biztosat csak az elvégzett ultrahang vizsgálat után mondhatunk, melynek segítségével kizárhatjuk például az úgynevezett hormontermelő ciszták, vagy méhen kívüli terhesség esélyét is.

 

 


A szócikkhez társított címkék:
terhesség
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!