Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Ha a megtermékenyített petesejt nem jut el a méhbe, hanem beágyazódik a petevezetékben, vagy megtapad az egyik petefészken, a [méhnyak]?on vagy a hasüregben, méhen kívüli terhesség alakul ki.

 

Nagyjából minden kétszázadik terhességben fordul elő. Szinte soha nem fejlődik tovább a terhesség két hónapnál, s ha nem veszik észre, akár halálos kimenetelű is lehet.

 

Okok:

Az elmúlt 15 éveben megnőtt a méhen kívüli terhességek száma, valószínűleg a gyakori [kismedencei gyulladás]?os betegségek (pl. a Chlamydia-fertőzés) következtében, amelyek károsíthatják a petevezetékeket. A rendellenes terhesség oka egy korábbi [műtét]? is lehet. A méhen belüli fogamzásgátló eszközök használata, egyes meddőség elleni kezelések, és a korábbi méhen kívüli terhesség is kockázati tényezőnek számít.

 

Tünetek:

A tünetek rendszerint a terhesség hatodik hete táján jelentkeznek. Méhen kívüli terhességre utalhat a hüvelyi vérzés és az alhasi fájdalom. A tünetek átmenetileg enyhülhetnek, de azután egyre súlyosabbá válnak, ahogy a [magzat]? növekszik. Végül megrepedhet a petevezeték, ami heves vérzést, súlyos fájdalmat és sokkot okozhat.

 

Kezelés:

A diagnózis szükség esetén pozitív terhességi vizsgálattal igazolható, amely után [ultrahang]?os vagy [laparoszkópiás felvétel]?t készítenek (ez utóbbi esetben a [köldök]? alatt ejtett bemetszésen keresztül parányi száloptikás eszközt helyeznek a hasüregbe).

 

Az embrió eltávolítására alkalmazott módszer függ annak nagyságától és elhelyezkedésétől is. Alkalmazhatnak endoszkópos műtétet, amelynek során csak az embriót, illetve a petevezeték egy kis részét távolítják el. Más esetben laparoszkóp segítségével olyan gyógyszert fecskendeznek be, amely leállítja az embrió fejlődését, aminek hatására az elhal, és felszívódik a szervezetben.

 

Kilátások:

A méhen kívüli terhességen átesett nők mintegy 10%-a terméketlen marad, míg az esetek 60%-ban újra kialakulhat terhesség. Ilyenkor fokozott figyelemmel kísérik a későbbi terhességeket is.

 

 


A szócikkhez társított címkék:
méh
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!