Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A méh egy enyhén lapos körtéhez hasonlító szerv, amelynek a felső része a szélesebb. Az alsó harmada táján kismérvű behúzódás látható, amely két részre osztja e szervet. A felső kétharmadnyi rész a [méhtest]?, míg az alsó egyharmadnyi a [méhnyak]?.

 

Az előrefelé hajló méhtest, amelynek a fala nagyon vastag [simaizom]?ból áll, a húgyhólyagon nyugszik. A két petefészek egymással szemben torkollik a méh felső részébe, míg a még ürege alul a méhnyak üregében folytatódik. A méhnyak hengeres izomcső, amely betüremkedik a hüvelybe. A méhnyak ürege az orsó alakú nyakcsatorna.

 

  A nyakcsatorna hámja által kiválasztott kevés nyálka a tüszőrepedéskor sűrűvé és savassá válik. Ez olyan jellegzetesség, amelynek alapján megállaptíható a tüszőrepedés időpontja. De a [terhesség]? során is sűrű ez a nyálka, amely nyáldugóként zárja el a nyakcsatornát. A méh belső borítéka az erekben igen gazdag méhbelhártya, amelyben számos csöves mirigy van. A [havivérzés]?i ciklus végén ez a hártya leválik a méh faláról.

 

  Ha a petesejt megtermékenyül, a méhbelhártya a helyén marad, s miközben felkészül a megtermékenyült petesejt befogadására, a mirigyei nagy mennyiségű keményítőt ([glikogén]?t) tartlamazó nyálkát választanak ki. A méh nyálkahártyájának a fejlődő embriót körülvevő részéből alakul ki a méhlepény anyai része.

 

  A terhesség folyamán a méh a fejlődő embrió, majd a [magzat]? nagyságával arányosan tágul ki, s a terhesség végéhez közeledve, a [köldök]? fölé ér. A szülés során nemcsak a magzatot nyomja ki az izmos fala, hanem a méhlepény megszületése után a méhfali vérereket is összepréseli, hogy a vérzésüket megakadályozza. A méhet legfőképp a széles méhszalag rögzíti a medence oldalfalához, amelyben a méhet és hüvelyt ellátó vérerek és idegek futnak.

 

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!