Már 2266 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Szponzorált linkek


Tüszőrepedéskor petesejt szabadul ki a petefészekből a [menstruációs ciklus]? tizennegyedik napja körül. Ez a folyamat bármelyik petefészekben végbemehet. Az, hogy éppen a bal vagy a jobb petefészek kerül-e sorra, a véletlen műve.

 

A tüszőrepedést megelőzően, vagyis a [menstruációs ciklus]? első felében néhány tüsző fejlődésnek indul. Ezek a tüszők petesejtet tartalmaznak, amelyet [hormonelválasztás]?ra képes sejtek vesznek körül. Rendszerint egy tüsző kivételével a többi tüsző elfajul érése különböző szakaszában. A megmaradó tüsző teljesen megérik, s a kellő időben megreped. A tüszők fejlődését a tüszőserkentő hormon idézi elő, amelyet az agyalapi mirigy választ el a vérbe.

 

A tüsző érése közben a petesetet körülvevő sejtek növekvő mennyiségű ösztrogént termelnek, amely a vérbe jut. Amikor a vérben keringő ösztrogén töménysége elér egy bizonyos szintet, az agyalapi mirigy egy másik hormont - a luteinizáló hormont - kezdi elválasztani, amely kiváltja a tüszőrepedést. Ilyenkor egy kis nyílás támad a petefészek felületén.

 

A petevezetéknek a petefészekhez illeszkedő nyitott vége szippantja be a szabaddá vált petesejtet. A petesejt a petevezetékben termékenyül meg a legtöbbször. Ha ez elmarad, a petesejt néhány nap alatt elfajul. Zavartalan csak akkor lesz az útja a méh felé, ha megtermékenyült.

 

Megesik, hogy a petesejt nem a petevezetékbe, hanem a hasüregbe jut. Ilyenkor megtermékenyülése esetén valamelyik medencebeli szervbe vagy a hashártyába ágyazódik be.

 

A tüszőrepedés bekövetkezése után a tüsző addig ösztrogéneket termelő sejtjeit tartalmazó maradványa sárgatestté alakul át, ha nem következik be terhesség a ciklus huszonhatodik napjáig választ el progeszteront és kis mennyiségben ösztrogént. Ekkor a sárgatest elfajul, s a vérben keringő progeszteron mennyiségének gyors csökkenése miatt megindul a menstruáció.

 

Annak megállapítása, hogy bekövetkezik-e tüszőrepedés, igen fontos a meddőség okának tisztázásához. Annak ismerete viszont, hogy mikor következik be tüszőrepedés, természetes születésszabályozást tesz lehetővé. A teherbe esés ugyanis akkor a legvalószínűbb, ha a pár ehhez időzíti a közösülést.

 

A tüszőrepedés időpontjának megállapításához jó néhány menstruációs ciklust kell figyelemmel kísérni. A legegyszerűbb eljárás az, ha naponta megmérik a nő testhőmérsékletét, s a kapott értékeket egy hőmérsékleti grafikonon tüntetik fel. A testhőmérséklet alacsonyabb a ciklus első felében, s a tüszőrepedés időpontjában további csökkenése tapasztalható. Másik lehetőség, hogy a méhnyakból vesznek nyálkamintákat a ciklus folyamán. A nyálka páfrányszerű mintázatot létrehozva szárad meg a tüszőrepedés idején. Ilyesmi nem fogyelhető meg a ciklus többi napján.

 

Az az eljárás is beválik, amely azon alapul, hogy működő sárgatest és progeszterontermelés csak akkor figyelhető meg, ha tüszőrepedés következett be. Ennek ellenőrzésekor vagy megmérik a vérben keringő progeszteron mennyiségét a ciklus második felében, vagy szövetmintát vesznek a méhből, s megnézik, hogy a szerkezete öszhangban van e a progeszteron termelődésével. Bizonyos esetekben az is célra vezető, hogy ultrahanggal követik nyomon a tüszők fejlődését.


A szócikkhez társított címkék:
Petefészek
Hirdetés


Az oldalt létrehozta és üzemelteti a Neo Interactive online marketing ügynökség.

Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!