Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A progeszteron szteroid típusú hormon, amelyet a petefészek megrepedt [tüsző]?jéből kialakuló [sárgates]?t termel a [menstruációs ciklus]? második felében. Ez az egyik fő [terhesség]?et fenntartó hormon. Arra serkenti a méh nyálkahártyáját, hogy a megtermékenyült petesejtet védő és tápláló folyadékot válasszon ki a beágyazódás előtt. Ezenkívül elősegíti a méhlepény kialakulását is.

 

Ha nem következik be terhesség, a sárgatest csak a menstruációs ciklus körülbelül huszonhatodik napjáig működik. Ekkor a vér progeszteronszintje gyorsan csökken, mely miatt olyan változás áll be a méh belhártyájában, hogy megindul a havivérzés. Azonban ha bekövetkezik a terhesség, a méhlepény [koriongonadotrop hormon]?t kezd termelni, amely a terhesség első harmadában a megnyújtja a petefészek progeszterontermelését. Ezután teljes egészében a méhlepény veszi át a hormon termelését.

 

A vér progeszteronszintje a szülés utáni néhány órában lecsökken. A szoptatás során az agyalapi mirigyből nagy mennyiségben választódik el tejkiválasztást serkentő hormon, amely akadályozza a [tüszőérés]?t, következésképp a tüszőrepedést. Ez az oka annak, hogy amikor a nőnek újra megindul a menstruációs ciklusa (leghamarabb három hónappal a szülés után), az első néhány ciklus során gyakran nem következik be tüszőrepedés. Az ilyen havivérzési ciklusok során természetesen nem alakul ki sárgatest.

 

A progeszteron termelődésének lecsökkenése miatt vetélés következhet be.

 

A mesterségesen létrehozott progeszteron szájon át szedhető fogamzásgátlóként adható, többnyire ösztrogénnel társítva, de amikor nem ajánlatos, hogy a nő ösztrogént kapjon, a progeszteron egymagában is beválik.

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!