Már 2261 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A csontforradás más károsodott szövetek gyógyulásához hasonló, de sajátos sejtek és anyagok részvételével folyik. Nyomban a törés után a csontképző‘ sejtek erősen tapadó anyagot kezdenek kiválasztani magukból, s a létrejövő‘ hegszövet összeköti a csontvégeket. Ezután megindul a csont újramodellező‘dése, amelynek során a hegszövet felszívódik, a valódi csont jelenik meg a helyén. Ez fokozatosan válik olyan alakúvá, amilyen a sérülés elő‘tt volt.

 

 

A csontforradás folyamatát elő‘segíti, ha a törött csontvégek kevéssé mozdultak el egymástól.

 

 

Több általános tényező‘ befolyásolja a gyógyulás folyamatát. Minél fiatalabb a sérült, annál gyorsabban forr a csontja. A jó egészségi állapotban levő‘ személy is gyorsabban gyógyul, mint akinek rossz az egészségi állapota vagy alultáplált.

 

 

A máj- vagy vesebetegségben, illetve cukorbajban szenvedő‘knek nem forr olyan gyorsan a csontjuk, mint az egészséges embereké. Hasonlóképpen hosszabb ideig gyógyulnak, akiknek gyenge a védekező‘ rendszerük, illetve sejteket mérgező‘ és védekezési rendszert gyengítő‘ gyógyszereket, illetve kortikoszteroidokat kell szedniük. A károsodott [csontszövet]? rossz vérellátása szintén lassítja vagy akár meg is akadályozhatja a csontforradást.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!