Már 2261 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A gerincvelő harmincegy szelvényéből egy-egy pár gerincvelői ideg ered, amelyen át információk jutnak a központi idegrendszerbe, illetve onnan a perifériára. Ezeknek az idegeknek a rostjai a test minden területét beidegzik. A bőrnek azokat a részeit, amelyeket egy-egy gerincvelői ideg lát el idegrostokkal, dermatómának nevezik.
 

A dermatómáknak a test felszínén kialakuló elrendezési mintája akkor fontos a gyakorlatban, amikor a test bizonyos részeit érzésteleníteni kell. Megmutatja ugyanis, hogy melyik ideget kell bénítani a szóban forgó terület érzéketlenné tevéséhez, de szerepe van a gerincvelő sérülésének felderítésében is. Annak megállapításával, hogy melyik dermatóma területén rendellenes vagy hiányzik az érzékelés, megállapítható a gerincvelői ideg vagy a gerincvelő sérülésének a helye.


A szócikkhez társított címkék:
gerincvelő , ideg
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!