Már 2261 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

latin: divertikulitisz

A bélfalon található divertikulum nyálkahártyájának szövődményekkel járó gyulladása. A vastagbél fala a bélben található nagyobb nyomás hatására az életkor előrehaladtával meggyengül, kiöblösödik, kisebb-nagyobb zsákocskák keletkeznek. Az oda kerülő és pangó bélsár gyulladást okozhat és ennek szövődményei okozzák a panaszokat.

 
Tünetei:

Tompa hasi fájdalom, főként a bal alhasi terület nyomásérzékeny, puffadás jelentkezhet. Hőemelkedés, láz kísérheti a gyulladás fellángolását. A kis zsákocskákban megrekedt baktériumokkal teli salakanyag akár elzáródást, bélfal kiszakadást vagy vérzést okozhat.

 
Kezelése:

Súlyosságától függően gyógyszeres terápia, antibiotikum adása mellett ágynyugalom, diéta. Ha a tünetek és a laborvizsgálatok eredményei romlanak, kórházi kezelés, műtéti megoldás válhat szükségessé.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!