Már 2261 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Fekély
Verzió: 2  
Változtatta: Anonym on-line user
Változtatás dátuma: 2010-11-24 10:11:24
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

Fekély

 

latinul: ulcus (ulkusz)


latinul: ulcus (ulkusz)


 

Fekély ott keletkezik, ahol a [bőr] felszínén vagy a belső szervek ([bél] vagy légutak) nyálkahártyáján [szövet]hiány alakul ki. Minthogy gyakran az alatta levő szövet is elvész, a károsodott terület úgy néz ki, mintha kilyukadt volna, mintha késsel vágták volna ki.


Fekély ott keletkezik, ahol a [bőr] felszínén vagy a belső szervek (bél vagy légutak) nyálkahártyáján [szövet]hiány alakul ki. Minthogy gyakran az alatta levő szövet is elvész, a károsodott terület úgy néz ki, mintha kilyukadt volna, mintha késsel vágták volna ki.


 

 

A test sok részén képződhetnek fekélyek. A bőrön előfordul felfekvés miatti fekély, amely a bőr tartós, erős nyomása következtében jelenik meg, s néha a rossz [vérkeringés]sel van kapcsolatban. Bizonyos [bőrrák]ok központi részén is fekély fejlődik ki, mint az alap[sejt]es [rák] esetén megfigyelhető.


A test sok részén képződhetnek fekélyek. A bőrön előfordul felfekvés miatti fekély, amely a bőr tartós, erős nyomása következtében jelenik meg, s néha a rossz vérkeringéssel van kapcsolatban. Bizonyos bőrrákok központi részén is fekély fejlődik ki, mint az alap[sejt]es [rák] esetén megfigyelhető.


 

[Visszeres] fekélyek a [boka] körül támad, ha a [láb] bőréből nem megfelelően vezetődik el a visszeres [vér]. A [szem] szaruhártyája szintén kifekélyesedhet, s ennek flátásromlás] a következménye. A [száj]ban kis, fehér színű ([aftás]) fekélyek alakulhatnak ki a rossz [fog]ak, a nem megfelelő szájhigiénia, a túlzott alkoholfogyasztás vagy a dohányzás hatására. Az [emésztés]sel kapcsolatos fekélyek a [tápcsatorna] felső szakaszára jellemzők, s rendszerint azért fejlődnek ki, mert a [Helicobacter pylori] nevű [baktérium] meggyengíti és károsítja a [gyomor] vagy a [nyombél] falát védő [nyálkabélés]t, ekképp [emésztőnedv]ek férnek hozzá e két szerv falának [szövet]eihez. Számos fekély jelenhet meg a [vastagbél]ben és a [végbél]ben is fekélyes [vastagbélgyulladás] fennállásakor.


Visszeres fekélyek a boka körül támad, ha a láb bőréből nem megfelelően vezetődik el a visszeres [vér]. A szem szaruhártyája szintén kifekélyesedhet, s ennek látásromlás a következménye. A [száj]ban kis, fehér színű (aftás) fekélyek alakulhatnak ki a rossz [fog]ak, a nem megfelelő szájhigiénia, a túlzott alkoholfogyasztás vagy a dohányzás hatására. Az emésztéssel kapcsolatos fekélyek a tápcsatorna felső szakaszára jellemzők, s rendszerint azért fejlődnek ki, mert a [Helicobacter pylori] nevű [baktérium] meggyengíti és károsítja a [gyomor] vagy a [nyombél] falát védő nyálkabélést, ekképp emésztőnedvek férnek hozzá e két szerv falának [szövet]eihez. Számos fekély jelenhet meg a vastagbélben és a [végbél]ben is fekélyes vastagbélgyulladás fennállásakor.


 

 


Fekélyes láb


 

Fekélyes láb


Fekélyes láb

 

Kapcsolódó szócikkekMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!