Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Általánosabb értelemben a társadalmilag elviselhető mértéket túllépő, alkalomszerű, periodikus, tartós, szokásszerű és/vagy fizikai-pszichikai függéssel járó alkohol-fogyasztásra értjük. Szűkebb értelemben olyan mértékű krónikus alkohol-fogyasztás, amely veszélybe sodorja, illetve károsítja az egészséget, a munkaképességet, valamint a személy szociális helyzetét és családi életét. Szinonímái: alkohol-visszaélés, alkoholfüggés.


Főbb tünetei: 

A mindennapi alkoholfogyasztás szükséglete a teljesítőképesség fenntartása érdekében, az ivás önerőből való csökkentésére vagy elhagyására való képtelenség, az alkoholfogyasztásnak az ismert egészségkárosító következmények vagy fennálló betegségek ellenére való folytatása, bizonyos nem élvezeti célból készült alkoholtermékek fogyasztása, emlékezetkiesések, intoxikációs (mérgezéses) szakaszok, a szakmai és szociális alkalmazkodás elhanyagolása. Az intoxikációs szakaszok mellett előfordul még alkohol-delíriumos elvonási szindróma (delirium tremens: állandó reszketéssel, súlyos érzékcsalódásokkal és téveszmékkel járó átmeneti tudatzavar). Az alkohol függőség eredményeként gyomorhurut, gyakori kötőhártya-gyulladás, májzsugorodás, májelzsírosodás, szívizomgyengeség alakul ki.

 


A szócikk alá tartozó bejegyzések:

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!