Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az alkohol emberi szervezetre gyakorolt hatása túladagolás esetén alkoholmérgezést okoz. Testsúlytól függően különböző mennyiségű alkohol fogyasztása idézheti elő, a vér alkoholszintjének mérésével kifejezhető. A klasszikus felosztás szerint 0,5-1,5 ezrelék véralkoholszintnél ittasságról, 1,5-2,5 ezrelék esetén részegségről, 2,5-4 ezrelék véralkoholszint esetében alkoholmérgezésről beszélünk.

 Drunkorexia
    A drunkorexiában szenvedő – többségében – nők az egész napi koplalást alkoholfogyasztással „kombinálják”, abban a hiszemben, hogy így nem híznak majd az alkohollal bevitt kalóriáktól, és megőrizhetik alakjukat. Bővebben a drunkorexiáról >>
2,5-3,5 ezrelék között a tudat fokozatosan elvész, a mérgezett egyre aluszékonyabb, kifejezett zavartság mellett egyre nehezebben ébreszthető. 3,5-4 ezrelék véralkoholszintnél a mérgezett kómába esik, vagyis eszméletét elveszti, ingerekre nem reagál és a reflexei sem válthatók ki.
Ekkor a légzés fokozatosan lelassul, és az agyban oxigénhiány lép fel. A túlzott alkoholmennyiség ellen folytatott küzdelem és az oxigénhiány végül oda vezet, hogy az agy leblokkolja azokat a testi funkciókat, melyek a légzést és a szívritmust szabályozzák. Szív-, és agykárosodás léphet fel, külső beavatkozás nélkül a kornyezeti viszonyok hatására (kihűlés, fagyás), fizikai és élettani hatások következtében (gyomortartalom, a nyelv, étel légútba kerülése), illete az agy oxigénhiánya miatt beállhat a halál.

Az alkoholmérgezés tünetei:

    * Mentális zavar
    * Bódulat, eszméletvesztés, kóma
    * Hányás
    * Rohamok
    * Lassú vagy rendszertelen légzés (ha két lélegzetvétel között több mint nyolc másodperc telik el)
    * Kékes árnyalatú bőr, sápadtság és/vagy hideg, nyirkos bőr
    * Alacsony testhőmérséklet
    * Erős alkoholszag

Terhesség és szoptatási időszak alatt a nők alkoholfogyasztása nem javallott, mert a magzat ill. szoptatott gyermek is szenvedhet alkoholmérgezést.

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!