Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


 Első és legfontosabb, hogy amilyen hamar csak tudunk, kezdjünk el tudatosan táplálkozni. Együnk sok sok zöldséget, gyümölcsöt és kevés cukrot. Nem kell azonban lemondani minden „gasztronómia élvezetről”, elég, ha megválogatjuk miből mit főzünk és azt is, hogy mit mikor eszünk. A legújabb tudományos kutatás (Harvard Egyetem) szerint a testsúlykontroll minél előbb való elkezdése a kulcs. Egyik oldalon a felhasználás növelése áll, vagyis a rendszeres testmozgás. A másik összetevő a nyersanyagok megválogatása.

 

Új felfedezés, hogy egyaránt fontosak a teljes kiőrlésű lisztből készült pékáruk, a többszörösen telítetlen zsírsavak és a zöldség fogyasztása. A gyümölccsel okosan kell bánni (délben együk), mert a benne lévő fruktóz is káros lehet nagy mennyiségben. Azon elmélet már régen megdőlt, miszerint csak a répacukor és a zsír káros a szervezetünkre. Ma már a finomított fehér liszt és a só is ugyan olyan „ellenségnek” számít, a mangalicazsír fogyasztása viszont kifejezetten javallott.  

 

Az új ajánlás értelmében a sovány tejtermékeket is ritkábban kell fogyasztani, hiszen bennük is rengeteg, gyorsan felszívódó tejcukor van.

Alapelv, hogy gyorsan felszívódó szénhidrátot (pl.: gyümölcs, csokoládé) tízóraira és ebédre, lassan felszívódót pedig reggel- uzsonnára- és vacsorára fogyasszunk. És igen, egészséges naponta 5x keveset enni.
 
 A másik, de ugyan ennyire fontos tényező a sport. Lehetőleg naponta dolgoztassuk meg  a szívünket egy kis kardió mozgással. Erre sem kell külön fitness termet otthon berendeznünk. Mindennapi tevékenységeinket is át tudjuk úgy alakítani ,hogy egészségesebbek legyünk tőlük. (hölgyeknél a boltból nem kocsival, hanem gyalog cipelni haza a szatyrokat, Uraknál biciklivel menni munkába).
 
 
A cukorbetegség előtti inzulinrezisztens állapot összefügg a testtömegindexxel, A súlynövekedés automatikusan növeli az IR-t, de ez a folyamat visszafele is érvényes. Egy kilogramm leadásával már javul az inzulinszint. Ha több szénhidrátot fogyasztunk el, mint amennyit elégetünk, akkor az bekerül a „raktárba” zsír formájában. Ha a cukorháztartásban zavar keletkezik, akkor a zsírháztartásunk is felborul. Vagyis, ha magas a cukrunk, akkor magas a vérzsírunk is, ami köztudottan káros. Elzsírosodnak az erek, kevesebb hely marad a véráramlásnak, csökken a sejtek vérellátottsága és a szervezetünk „lelassul”.Nő az érfalakra nehezedő nyomás, és máris a magas vérnyomás betegségnél tarunk. Szívinfarktus,érelmeszesedés, vérrögképződés, szívelhalás.
 
Ördögi kör, mivel a szívbeteg ember már nem mozog(hat), a folyamat pedig tovább gerjeszti önmagát.
 
A megrémülés helyett érdemes a megelőzésre, a tudatos táplálkozásra és a rendszeres testmozgásra koncentrálni! Ha már kialakult az inzulinrezisztencia, akkor sincs ok pánikra, hiszen ma már nagyon hatékonyan és szinte lemondásmentesen kordában tudják tartani a speciális hormonambulanciákon ezt a betegséget.
 


A szócikkhez társított címkék:
cukorbeteg , cukorbetegség , diabétesz
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!