Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Fájdalom- és lázcsillapító valamint gyulladáscsökkentő hatása ismert.

 

Véralvadásgátló antikoaguláns hatása is van, ezért kis dózisban érrendszeri megbetegedések, a szívinfarktus megelőzésére is alkalmazható. 

 

Az acetilszalicilsav alapanyaga a nyírfa kérgéből kivont szalicilsav. A nyírfakéreg-főzetek láz- és fájdalomcsillapító hatása évezredek óta ismert, de rendszeres alkalmazása súlyos gyomorbántalmakat okozott.

 

Mellékhatása:

Hatásmechanizmusának köszönhető az a mellékhatása, ami a gyomorpanaszokat okozza, illetve a gyomor nyálkahártyájának fekélyesedési esélyét növelheti.

A 14 éves kor alatti gyermekeknél a meghűléses, influnezás tünetek enyhítésére azért nem alkalmazzák, mert a kutatások összefüggést mutatattak ki a hatóanyag és Reye-szindróma kialakulása között. Terhesség alatt sem ajánlott az alkalmazása, mert a vizsgálatok szerint csökkentheti a magzat súlygyarapodását, valamint szülésnél fokozza a vérzékenységet.

 

A XIX. század végén a német Bayer cégnek sikerült egy olyan vegyületet előállítania, amelynek a gyomornyálkahártyát károsító hatása csekélyebb volt, ez a szabadalmaztatott acetilszalicilsav, amelyet a múlt század elején Aspirin nevű gyógyszerként hoztak forgalomba.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!