Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Széles körűen használt általános fájdalom-, és lázcsillapító. 

 

Hatóanyag:  metamizol

 

Javallat:  Középerős és erős fájdalom csillapítására javallott, illetve láz csökkentésére. 2008. óta vényköteles készítmény.

 

Mellékhatásai: 

Metamizol-nátriumTöbb országban a metamizolt tartalmazó szereket be is tiltották. Kutatások sora bizonyította, hogy a metamizol-nátrium károsítja az immunrendszert, bár nem olyan súlyosan, mint ahogy azt az első kutatási eredmények állították. Tény, hogy a metamizol a vérben keringő fehérvérsejtek számának kóros csökkenését idézheti elő, de ez az Algopyrint szedők körében igen ritkán fordul elő. Egyes számítások szerint egymillió metamizol fogyasztó ember közül átlagosan 0,2–2 személynél okoz ilyen elváltozást.

 

Ez az arány más széles körben elterjedten alkalmazott gyógyszerek képest csekélynek tekinthető.

A metamizol hatóanyag betiltása vagy alkalmazhatósága szakmai körökben ma is heves viták tárgya. Sokan képviselik azt az álláspontot, hogy a metamizol tartalmú szerek helyettesítésére ajánlható szerek – az aszpirin-családba tartozó készítmények, amelyek belső vérzést okozhatnak, ill. károsítják a gyomor- és bélrendszert – szintén jelentenek akkora kockázatot, mint a metamizol. Mások azonban sokkal súlyosabbnak ítélik a metamizol alkalmazásának kockázatát, ezért a hatóanyag betiltását szorgalmazzák.

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!