Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az alultápláltság az elégtelen táplálkozás következménye.Alultápláltság- az elégtelen táplálkozás következménye Szegény és fejletlen országokban az elégtelen táplálkozás akadályozza az emberek fizikai és szellemi fejlődését, és az alultápláltsággal összefüggő betegségek okozzák a legtöbb halálesetet. A gazdagabb, fejlettebb országokban az alultápláltság többnyire olyanokat érint, akik táplálkozási rendellenességben vagy valamilyen krónikus betegségben szenvednek, illetve coeliakia vagy más betegség által okozott felszívódási zavarral küzdenek. Idős emberek, alkoholisták és a nagyon szigorú diétát folytatók szintén alultáplálttá válhatnak.

 

Az alultápláltság kimutatása:

Az alultápláltság a testtömegindex és az érintett személy felkarkerületének mérése segítségével mutatható ki.

 

Az alultápláltság oka:

Elméletben mindenki ki van téve az alultápláltság veszélyének, ha az étrendje nem tartalmazza az alapvetően szükséges szénhidrátokat, fehérjét, zsírokat, valamint ásványi anyagokat és vitaminokat.

 

  • Az alultápláltság fő oka az elégtelen táplálkozás. Leginkább olyan országok lakosait érinti, ahol nincs elegendő élelmiszer, illetve azokat a személyeket, akik másoktól függnek a táplálkozásban, tehát a csecsemőket, a gyermekeket, az idős embereket, a fogyatékkal élőket és az elmebetegségben szenvedőket.
  • A gazdag országok lakosai akkor válhatnak alultáplálttá, ha olyan betegségben szenvednek, amely negatív hatást gyakorol az étvágyra, az emésztésre és a tápanyagok felszívódására vagy feldolgozására. Ilyen a Crohn betegség, az irritábilis bél szindróma, a coeliakia és a hasnyálmirigy-elégtelenség. A táplálkozási zavarokból, pl. az anorexia nervosából eredő ,,önkéntes'' alultápláltság, előfordulása egyre gyakoribb. 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!