Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Arcidegek- Az arc mindkét oldalán fellelhetőek, az arc izmainak működését szabályozzákBeidegzik a nyálmirigyeket és a könnymirigyeket, s a nyelv elülső kétharmadáról érzőingerületeket továbbítanak az agyba. A tizenkét pár agyideg hetedik párja arcideg, amely az agytörzsből ered, áthalad a halántékcsonton (amelyben a középfül és belső fül is van), s az apró íróvesszőnyúlvány-csecsnyulványi nyíláson ét hagyja el a koponyát, majd ágai a fül előtt legyezőszerűen szétterülnek az arcon.

 

Az arcideg koponyaalapi töréskor, az arc vagy a középfül sérülésekor, a megszületés során és műtét alkalmával károsodhat. Azon az oldalon, ahol az ideg megsérült, az arc izmai elgyengülnek, ránganak vagy megbénulnak, emiatt megváltozik az addig szimmetrikus arckifejezés, a szájzug lefelé hajlik, a szemhéj nem zár tökéletesen, a szem és a száj kiszáradhat, s megszűnhet az ízérzés. Amikor mindez ismeretlen ok miatt következik be, Bell-féle bénulás áll fenn. Ez hirtelen vagy több nap alatt alakul ki, s gyakran előzi meg stressz, kifáradás vagy meghülés. Az esetek java részében magától is elmúlik hónapok alatt, de az azonnali kortikoszteroidos kezelés elősegíti a gyógyulást.

 

 

Kapcsolódó szócikkek

 


A szócikkhez társított címkék:
arc
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!