Már 2266 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Szponzorált linkek


Arcidegek- Az arc mindkét oldalán fellelhetőek, az arc izmainak működését szabályozzákBeidegzik a nyálmirigyeket és a könnymirigyeket, s a nyelv elülső kétharmadáról érzőingerületeket továbbítanak az agyba. A tizenkét pár agyideg hetedik párja arcideg, amely az agytörzsből ered, áthalad a halántékcsonton (amelyben a középfül és belső fül is van), s az apró íróvesszőnyúlvány-csecsnyulványi nyíláson ét hagyja el a koponyát, majd ágai a fül előtt legyezőszerűen szétterülnek az arcon.

 

Az arcideg koponyaalapi töréskor, az arc vagy a középfül sérülésekor, a megszületés során és műtét alkalmával károsodhat. Azon az oldalon, ahol az ideg megsérült, az arc izmai elgyengülnek, ránganak vagy megbénulnak, emiatt megváltozik az addig szimmetrikus arckifejezés, a szájzug lefelé hajlik, a szemhéj nem zár tökéletesen, a szem és a száj kiszáradhat, s megszűnhet az ízérzés. Amikor mindez ismeretlen ok miatt következik be, Bell-féle bénulás áll fenn. Ez hirtelen vagy több nap alatt alakul ki, s gyakran előzi meg stressz, kifáradás vagy meghülés. Az esetek java részében magától is elmúlik hónapok alatt, de az azonnali kortikoszteroidos kezelés elősegíti a gyógyulást.

 

 

Kapcsolódó szócikkek

 


A szócikkhez társított címkék:
arc
Hirdetés


Az oldalt létrehozta és üzemelteti a Neo Interactive online marketing ügynökség.

Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!