Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A bölcsességfogunk 18 és 25 éves korunk között bújik ki, amely sokszor elég fájdalmas folyamat. Helyzetéből adódóan - a fogsorunk leghátsó tagja - nehezebb tisztítani, a fogszuvasodás gyakran megjelenik.Bölcsességfog- fogsorunk hátsó foga, - éves korunk között bújik ki

A nevét arról kapta, hogy viszonylag későn, felnőtkorban bújik ki. Ez a fogsor nyolcadik foga többnyire a legnagyobb méretű fogunk a szájüregben. Hasonlít az előtte levő két őrlőfogra, de lehet egészen kicsi, csapfog is. Az emberek 13 százalékánál a bölcsességfog egyáltalán nem is bújik ki, de az is megtörténik, hogy az egyik vagy a másik oldalon hiányzik.

Nem minden bölcsességfog elhelyezkedése tökéletes, van amelyik nem is érintkezik az előtte levő másik foggal, és a köztük levő rést nehéz tisztán tartani, másik esetben nem a megfelelő irányba nőnek, ezáltal a többi fogat tolják össze. Ha az előfordulásuk nem megfelelő, a funkciójukat sem töltik be.

A gyökerei általában rövidebbek, vagy kevésbé széttérők, előfordulhat, hogy összeolvadnak, de ha külön maradnak, akkor három ponton rögzülnek. Ha a röntgenfelvétel előre kimutatja, hogy nem lesz helye a szájüregben, érdemes az előtt eltávolítani, mielőtt a gyökerek kifejlődnek. A legmegfelelőbb életkor 18 és 20 év között van.

Ha már kifejlődik a gyökérzete, és szétágazik, nehezebb eltávolítani és a seb is lassabban gyógyul foghúzás vagy műtét után. Gyökérkezelése nehezen oldható meg, mert nincs hozzá elegendő hely a szájüregben.

 

A bölcsességfog tisztítása:


Mivel nehezen tisztítható, használjunk kisméretű fogkefét.

 

Mire jó a bölcsességfog?

Sokszor halljuk, hogy a bölcsességfog nem szükséges, de ha a 8-as fogunk tökéletesen kitört, megfelelően tisztán tudjuk tartani, erős és terhelhető fog lesz belőle. Mind a 4 bölcsességfogunk betömhető, és ha a mellette levő 7-es foggal, nagyőrlővel probléma van, vagy el kell távolítani, átveheti a szerepét.

 


 

Kapcsolódó szócikkek

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!