Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


A hasmenéssel járó emésztőrendszeri megbetegedések egynegyedében Campylobacter jejuni a kórokozó, itthon évente mintegy 10 000 megbetegedésnél mutatják ki. A Campylobacter jejuni okozta hasmenések az esetek többségében nem járványosan, nem egy egész család vagy közösségben egyszerre okoz megbetegedéseket, hanem egyedi formában jelentkeznek.

 

Fertőzésforrás:

A legtöbb megbetegedést a nyers, fertőzött tehéntej fogyasztása okozta, mert a szarvasmarha állomány igen nagy mértékben fertőzött, a jószágok többséges tünetmentes hordozó.

 

Tünetei:

Lázat, hányást, véres, nyákos, vizes székletet, alkalmanként vakbélgyulladásra, hashártya-gyulladásra emlékeztető tünetek is előfordulnak. Csecsemőknél, idős korban, legyengült szervezetű embereknél súlyos visszafordíthatatlan folyamatokat indíthat el a kiszáradással, illetve a só- és vízháztartás végzetes  felborulásával.

 

Kezelése:

Ha a fennáll a kiszáradás kockázata, a beteget kórházba kell szállítani, ahol infúzióval oldják meg a folyadékpótlást.
A beteg otthoni ellátásában folyamatos fertőtlenítést kell végezni, a kézfertőtlenítés, a széklettel szennyezett textíliákat, a beteg által használt evőeszközöket, edényeket, a mellékhelyiségeket rendszeresen fertőtleníteni kell. A beteg gyógyulása a betegszoba felületeinek fertőtlenítésére is szükség van.

 

Bejelentési kötelezettség:
A Campylobacter enteritis be- és kijelentésre kötelezett fertőző betegség, ezért a beteg környezetében élőknél is el kell végezni több alkalommal a székletvizsgálatot. A fertőző betegség addig tart, amíg a kórokozó a széklettel ürül.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!