Már 2266 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Szponzorált linkek


A különböző törzsekből álló kóli baktérium (Escherichia coli) az egészséges bélflórában is megtalálható. Több törzs is rendelkezik ún. virulencia faktorral, vagyis olyan anyagot termelnek, amelyek serkentik a patogén szaporodását, gyengíti a szervezet ellenállóképességét. E törzsek elsősorban hasmenést okoznak, bélnyálkahártya-gyulladást okozva, ami vizes, esetleg véres hasmenést, hányást, hasi görcsöt okoz.
 
A betegség súlyosságát a beteg általános egészségi állapota, kora és kórokozó virulenciaja is befolyásolhatja. A fertőzés leggyakrabban az ivóvízzel, illetve élelmiszerrel (pl. hús) terjed, ritkább esetben emberről emberre is. Az E.coli baktériumok a bélcsatornán kívül is okozhatnak megbetegedést a húgyutakban elszaporodva vesemedence-gyulladást, vagy agyhártyagyulladást. Újszülötteknél az egész szervezetben általános fertőzést kiváltva szepszist is eredményezhet. 
 

A E. coli fertőzés tünetei

 

Hirtelen erős hasi görcsök kezdődnek vizes hasmenéssel, ami típusosan 24 órán belül véressé válik. A beteg testhőmérséklete rendszerint normális, vagy csak kissé magasabb, de időnként 39 °C fölé is emelkedhet. A hasmenés rendszerint 1-8 napig tart. Az E. coli O157:H7-tel fertőzött betegek körülbelül 5%-ában hemolítikus-urémiás szindróma alakul ki.

 

A tünetek közé tartozik a vörösvértestek szétesése következtében kialakuló vérszegénység (hemolítikus anémia), az alacsony vérlemezke szám (trombocitopénia) és a hirtelen kezdődő veseelégtelenség (urémia). Néhány betegben epilepsziás roham, agyvérzés vagy egyéb idegi, illetve agyi károsodás is kialakul.

 

Kapcsolódó szócikkekA szócikk alá tartozó bejegyzések:

Hirdetés


Az oldalt létrehozta és üzemelteti a Neo Interactive online marketing ügynökség.

Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!