Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


GinzengGinzengnek vagy ginszengnek a Panax (görög - mindent gyógyító) nemzetségbe tartozó 11 növényfajt nevezzük. Ezeken kívül további 6 növényfajt neveznek szintén ginzengnek, ami hatásukban hasonlít a borostyánfélék családjába tartozó ginzenghez, de különböző rendszertani besorolásúak.

Ázsiában a tapasztalati orvoslásban már régóta használják, Észak-Amerikában és Európában nem túl régen fedezték fel a természetgyógyászat terén. A növény felhasznált része a gyökere, fajtánként változó feldolgozással.

A ginzeng-gyökér fő hatóanyagát a szaponinok csoportjába tartozó ginzenozidok adják. Eddig összesen 31 féle ginzenozidot izoláltak, melyek kémiai felépítésük alapján két csoportra különülnek. Az egyik csoport tagjai, melyek nagyobb részben a mellékgyökerekben találhatóak, jellemzően szedatív (nyugtató) hatásúak, míg a másik csoport tagjai, melyek inkább a főgyökérből izolálhatók, stimuláló (élénkítő) hatást mutatnak.

A ginzeng-gyökér a szaponinokon kívül számos tápanyagot, E és B vitamint, ásványi anyagokat (mangán, réz, cink) és poliszacharidokat, cserzőanyagokat, szterineket, flavonoidokat, illóolajokat tartalmaz még. Alkalmazási köre igen széles, teák, krémek, fogkrémek, szappanok és üdítőitalok alkotórészét is képezi. A ginzeng-gyökeret gyakran használják főzéshez is, de alkalmazása tabletták és tonikok kiegészítőjeként a legelterjedtebb.

Hatásai:


- javítja az emlékezőképességet
- fokozza a szervezet ellenállóképességét
- javítja a stressztűrő képességet, stresszoldó hatású
- fokozza a szellemi és fizikai teljesítőképességet
- segít az általános gyengeség leküzdésében
- kitűnően alkalmazható a legyengült vagy lábadozó betegek erejének helyreállítására
- csökkenti a kórosan magas [vércukor]?- és koleszterinszintet
- egyes vélemények szerint jól hat az izmok működésére, azok energiafelhasználására
- késlelteti a fáradságérzetet, sőt az endorfin hormon (boldogsághormon) termelését is fokozza
- nyugtató és fájdalomcsillapító
- növeli a szexuális vágyat
- nőknél növelheti a libidót, az emlőbimbók megduzzadását idézheti elő, valamint serkenti a hímivarmirigyek működését, sőt az impotencia bizonyos típusai ellenében is eredményes szernek bizonyult
- fiatalítja a bőrt és csökkenti a ráncok mélységét
- véd a sugárzás ellen is - a rákos betegek esetében például a besugárzás mellékhatásait enyhíti
- a pajzsmirigy működését szabályozza

Ezek a hatások főleg tapasztalati úton szerzett információk, legtöbbjüket klinikai teszt nem támasztja alá. Tapasztalat továbbá, hogy bármilyen koffeintartalmú élelmiszerrel való együttes fogyasztása csökkenti a hatást, illetve mellékhatásokat idézhet elő.
Kúrában használva érdemes egy hónap szedés után egy hónap szünetet tartani, a ginzeng hosszú távú használata menstruációs zavarokat és emlőérzékenységet idézhet elő, esetleg álmatlanságot okozhat.
A ginzeng készítmények fogyasztását nem ajánlják terhességben, szoptató anyáknak, magas vérnyomásban szenvedőknek, asztmás és tüdőgyulladásos betegeknek, valamint [véralvadási zavarok]?kal küszködőknek.

 


A szócikkhez társított címkék:
ginzeng
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!