Már 2266 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Szponzorált linkek


A kéz és lábfej akkor fázik, ha vérellátása romlik, nem kap elég meleg vért, így nem jut hozzá a szükséges oxigénhez és tápanyagokhoz, E probléma leggyakoribb kiváltó oka maga a hideg levegő, vagy a huzat vagy a szél. Ha nincs hideg mindenképpen vérellátási zavar állhat a háttérben.

 A Raynaud szindróma

 

A tartósan hideg kéz és ujjak egyéb súlyos megbetegedésekre, például szívproblémákra, diabéteszre, pajzsmirigybetegségekre és túl alacsony vérnyomásra utalhatnak. Az idegeskedés és a stressz is kiválthatja a véredények átmeneti összeszűkülését. Az erős dohányzás és a koffein szintúgy elősegítik az erek összeszűkülését, ezzel hozzájárulnak a hideg kéz és láb tüneteinek kialakulásához.

 

Az ásványi anyagok hiánya, hormonális változások, pszichés nyomás, stressz, hajszoltság és mozgáshiány gyakran további előidézői a hideg lábaknak. Különösen idős embereknél gyakori a folyadékhiány következtében kialakuló hideg láb és kéz tünete. A vér nem tud jól keringeni, besűrűsödik, ennélfogva áramlása lelassul a hajszálerekben.

A háttérben állhat Raynaud szindróma is, ilyenkor az erek fokozottan érzékenyek, rosszabb a keringés.

 

A hideg végtagok kialakulásának megelőzése

 

A rendszeres aerob torna serkenti a tüdő, szív és az érrendszer működését, és ezzel nagyban javítja a vérkeringést. Jóllehet a hideg végtagok érzékenyek, sőt fájhatnak is, rendszerint nem kell túl nagy jelentőéget tuladonítani neki. Gyakori nőknél menstruáció előtti időszakban előfordulása vagy diéta alatt, táplálkozási zavarokban akár.

Megelőzést tekintve, hideg időben a meleg öltözet viselése ajánlott, a dohányzás érszűkítő hatása miatt csökkenteni kell a napi nikotin mennyiséget.

 

 


A szócikkhez társított címkék:
hideg végtag
Hirdetés


Az oldalt létrehozta és üzemelteti a Neo Interactive online marketing ügynökség.

Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!