Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A kéz és lábfej akkor fázik, ha vérellátása romlik, nem kap elég meleg vért, így nem jut hozzá a szükséges oxigénhez és tápanyagokhoz, E probléma leggyakoribb kiváltó oka maga a hideg levegő, vagy a huzat vagy a szél. Ha nincs hideg mindenképpen vérellátási zavar állhat a háttérben.

 A Raynaud szindróma

 

A tartósan hideg kéz és ujjak egyéb súlyos megbetegedésekre, például szívproblémákra, diabéteszre, pajzsmirigybetegségekre és túl alacsony vérnyomásra utalhatnak. Az idegeskedés és a stressz is kiválthatja a véredények átmeneti összeszűkülését. Az erős dohányzás és a koffein szintúgy elősegítik az erek összeszűkülését, ezzel hozzájárulnak a hideg kéz és láb tüneteinek kialakulásához.

 

Az ásványi anyagok hiánya, hormonális változások, pszichés nyomás, stressz, hajszoltság és mozgáshiány gyakran további előidézői a hideg lábaknak. Különösen idős embereknél gyakori a folyadékhiány következtében kialakuló hideg láb és kéz tünete. A vér nem tud jól keringeni, besűrűsödik, ennélfogva áramlása lelassul a hajszálerekben.

A háttérben állhat Raynaud szindróma is, ilyenkor az erek fokozottan érzékenyek, rosszabb a keringés.

 

A hideg végtagok kialakulásának megelőzése

 

A rendszeres aerob torna serkenti a tüdő, szív és az érrendszer működését, és ezzel nagyban javítja a vérkeringést. Jóllehet a hideg végtagok érzékenyek, sőt fájhatnak is, rendszerint nem kell túl nagy jelentőéget tuladonítani neki. Gyakori nőknél menstruáció előtti időszakban előfordulása vagy diéta alatt, táplálkozási zavarokban akár.

Megelőzést tekintve, hideg időben a meleg öltözet viselése ajánlott, a dohányzás érszűkítő hatása miatt csökkenteni kell a napi nikotin mennyiséget.

 

 


A szócikkhez társított címkék:
hideg végtag
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!